Nie można wyświetlić tego widżeta.

Dyskusja po AMA o Funboxie 10 i rozróżnieniu modeli z Wi-Fi 6E oraz Wi-Fi 7

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 99
  • 306
  • 3

ONT i bridge nie jest lubiany przez operatorów, bo muszą użerać się z reklamacjami, które nie dotyczą ich sprzętu, tylko sprzętu klienta, 

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 17
  • 50
  • 0

To czy lubią czy nie lubią to osobna kwestia, ale za wiele do gadania tu nie mają ponieważ zgodnie z regulacjami UE operatorzy nie mogą ograniczać klientom używania własnych routerów czy ograniczać ich działanie, a brak bridge w routerach ISP czy jakichkolwiek opcji pozwalających przekazać publiczne IP do swojego routera to jest celowe ograniczanie działania routera klienta bo bez publicznego IP na swoim routerze nie zadziała Ci część usług jak chociażby DDNS, VPN etc

I nie, DMZ nie zalicza się do opcji pozwalających mieć publiczne IP bo przekierowanie portów ≠ posiadanie publicznego IP na swoim routerze

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 1226
  • 4988
  • 24

@MrPepkaMogłabyś wskazać jakąkolwiek regulację, że każdy router brzegowy musi być widoczny pod publicznym IP?  Najlepiej załącz link lub print screen.

• 17
  • 50
  • 0

Po pierwsze to mógłbyś (jestem facetem, nie wiem skąd u ludzi przekonanie, że jestem kobietą xD), a po drugie już Ci wskazuję

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzienniki-UE/rozporzadzenie-2015-2120-ustanawiajace-srodki-dotyczace-...

(6) Użytkownicy końcowi powinni mieć - za pośrednictwem usługi dostępu do internetu - prawo dostępu do informacji i treści oraz ich rozpowszechniania oraz prawo do korzystania i udostępniania, bez dyskryminacji, aplikacji i usług.

Tutaj nie chodzi o dosłownie każdy router brzegowy tylko router który jest w mieszkaniu abonenta. Chociaż wprost o publicznym IP nie piszą no to łatwo ten przepis zinterpretować na swoją korzyść bo jeśli tego publicznego IP nie masz na swoim routerze czy na routerze ISP to nie możesz udostępniać własnych aplikacji i usług (czyli nie możesz wystawić NASa w internet czy jakichś innych urządzeń), nie możesz też korzystać z kamer które nie obsługują chmury (przymus korzystania z chmury producenta aby mieć dostęp do kamer z zewnątrz można nawet podciągnąć pod nadmiarowe przetwarzanie danych RODO, ale to BTW)
Ale to się tyczy sytuacji kiedy w domu w ogóle nie mamy public IP. Natomiast w sytuacji takiej jak ta (czyli public IP w domu jest, ale zatrzymuje się na sprzęcie operatora i na tymże sprzęcie nie można public IP przekierować do swojego routera) to wchodzi w grę następujący punkt
(5) Uzyskując dostęp do internetu użytkownicy końcowi powinni mieć swobodę wyboru między różnymi rodzajami końcowych urządzeń określonymi w dyrektywie Komisji 2008/63/WE 5 . Dostawcy usług dostępu do internetu nie powinni nakładać ograniczeń w zakresie korzystania z urządzeń końcowych służących do łączenia się z siecią, oprócz wymogów nałożonych przez producentów lub dystrybutorów urządzeń końcowych zgodnie z prawem Unii.

Interpretacja jest prosta. Jeśli od operatora dostaję jedynie router i nie mam możliwości przełączenia go w tryb bridge to nie jestem w stanie w pełni korzystać ze swojego routera gdyż ten nie dostaje bezpośrednio publicznego IP przez co część usług na nim nie będzie działać prawidłowo (DDNS, VPN etc). DMZ nie rozwiązuje w pełni tego problemu gdyż sporo routerów musi widzieć na WANie ten public IP aby móc używać niektóre usługi, pomijam, że rozwiązanie z DMZ nie jest bezpieczne w żadnym wypadku

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7149
  • 29236
  • 232

Dwie uwagi.
Wszystkie usługi o których piszesz bez większego problemu można skonfigurować bazując tylko na udostępnianych ruterach typu Funbox.
Gdyby faktycznie ich udostępnianie był z naruszeniem prawa, to już dawno ktoś by w sądzie wyegzekwował co najmniej zmianę strategii, tymczasem nie widać żeby na nią się zanosiło.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2428
  • 9338
  • 36

@MrPepkanapisał(-a)

jestem facetem, nie wiem skąd u ludzi przekonanie, że jestem kobietą

bo taki obrazek sobie obrałeś

pirenej_0-1740779785613.png

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 6
  • 10
  • 0

Jak dla mnie to postawa Orange, które chce 20 zł za ten modem przy opcji 600Mb/s, 1 Gb/s jest skandaliczna, biorąc pod uwagę, że nie dają żadnej gwarancji otrzymania wersji z Wifi 7, nie wspominając, że 1Gb/s świadczone na łączu SI wychodzi drożej z tym modemem niż 2 Gb/s.

Całe to AMA pełne było ogólników, żadnych konkretów praktycznie nie dało się tam dowiedzieć.

• 17
  • 50
  • 0

@j131 Tylko problem polega na tym iż nie ma prawnego obowiązku korzystania z jedynego słusznego routera ISP jakim jest Funbox, są tacy co chcieliby przekierowania portów etc robić na swoim routerze do czego mają prawo, a operator im to blokuje uniemożliwiając przestawienie Funboxa w tryb bridge i utrudniając zamianę na sam ONT przez co zmusza swoich abonentów do używania Funboxa. To jakie inne funkcjonalności ma Funbox nie ma kompletnego znaczenia, liczy się stan prawny, a stan prawny jest taki, że operator zmusza abonentów do korzystania ze swojego sprzętu co jest niezgodne z prawem

A co do drugiej części zdania to wynika to z nieświadomości wielu ludzi którzy nie znają swoich praw albo też nie wiedzą jak skutecznie dochodzić swoich praw w sądzie przez co szybko się poddają

• 17
  • 50
  • 0

@pirenej Ja nie dobrałem tego obrazka, z automatu mi taki dobrało xD

• 17
  • 50
  • 0

@kogi66 Nawiasem mówiąc to pobieranie opłaty za dzierżawę modemu też prawnie nie jest legalnie bo jest to jawne potwierdzenie przez operatora, że ten zmusza swoich abonentów do korzystania ze swojego sprzętu