Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy znajdę jakieś lepsze urządzenie do Wi-Fi, niż Funbox 3?

abcd
Poziom 20, Odkrywca Przestworzy

Z tym nowym routerem - tplink ax 1500 - jest pewien kłopot ; na windows 11

w zakresie wifi 5 Ghz - kopiowanie plików z kom putera na dysk sieciowy jest 10 razy wolniejsze niż kopiowanie w drugą stronę ; 3MB/s - 30 MB/s.  Na linuksie szybkość transferu w obie strony jest podobna  - około 21 MB/s

Karta wifi w laptopie obsługuje tylko standard ac czyli wifi 5.

Router ma standard  ax czyli wifi 6 .

Czy można te szybkości transferu na windows 11 jakoś wyrównać ?

Gdy będę mieć tv kablową to na pewno sprawdzę .

j131
Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny

@abcd 

Wszystko masz w tym poście powyżej, wystarczy przeczytać.

Sęk jednak w tym że chcemy cię wykorzystać i dowiedzieć się jak ten konkretny ruter zachowa się w kontekście usług Orange.

Daltego tacyśmy dociekliwi, mam nadzieję że nie masz za złe i jesteś skłonny do eksperymentów.

Samotnick
Poziom 36, Nawigator Galaktyczny

@abcd Na początek sprawdź ile jest po kabelku, będzie odniesienie. Na WiFi AC powinieneś wycisnąć 400-500 Mb w niewielkiej odlegości. Czy na pewno łączysz się na 5 GHz - czy masz rozdzielone sieci? Jaka jest szerokość kanału - 20, 40, 80? Czy masz inne routery na tym samym kanale? 30 MB/s to wcale nie tak źle.

abcd

Sprawdziłem ; o kabelku jest po 83 MB/s w obie strony .

W ustawieniach wifi SSID dla pasma 2.4 jest inny niż dla pasma 5 Ghz .

Hasło też więc na pewno wiem z którego zakresu wifi w danej chwili korzystam . Szerokość kanału jest ''auto'' . W moim domu prtacuje tylko 1 router . Pozostałe 2 leżą w szafie . Sprawdziłem też taką rzecz ; podłączyłem na usb drugą kartę wifi ; tplink t2u nano .

Ona też działa tylko w standardzie AC . Wifi wbudowane w laptopa wtedy wyłączyłem . I cóż się okazało - szybkość kopiowania plików z laptopa na dysk sieciowy skacze pomiędzy 6 nawet 0  MB/s

A z NAS-a na laptop szybkość ;  prawie 30 MB/s .

Tak , że nawet zmiana karty wifi nie pomaga na windows 11 .

Samotnick

Jeżeli nie masz innych sieci w pobliżu to ustaw kanał na 80 MHz. Mam T2U Nano i maksymalnie osiąga 200 Mb/s (5 GHz i 80 MHz). Co ciekawe dostał aktualizację sterowników obsługującą WPA3. Nie mam pomysłu dlaczego jest taka asymetria transferu. Gdyby download był słaby a upload dobry, niezależnie od systemu, to miałbym na to teorię. Jedenastki nie mam więc nie mamy jak porównać.

Highlighted
abcd

Ale z jakim modelem routera współpracuje ta karta wifi u ciebie? 

Samotnick

@abcd Ubiquiti UAP AC Lite - to jest sam access point. Sprawdziłem przed chwilą iPerfem i wyszło niecałe 200 Mb/s. Telefon z tego samego miejsca robi ponad 500 Mb/s (około 2,5 metra od AP).

abcd

Niedawno temu był u mnie technik podłączył FunBox 3 i jest na nim prędkość około 250Mbs .

Gdy ja odstawiłem FunBox 3 na bok a postawiłem swojego tp linka on nawiązał połączenie ale tylko na dotychczasowej starej prędkości 20 Mbs .

Dlaczego tak się dzieje co muszę zmienić w ustawieniach routera TP link aby była ta sama pełna prędkość co na funboxie 3 ?

Samotnick

@abcd Po kabelku z FB3 powinieneś mieć około 315 Mb/s (chyba, że na sieci innego operatora jest mniej). Jaką prędkość pokazał ci technik? Co do drugiego - porównaj loginy.

abcd

Przed chwilą sprawdziłem rzeczywiście na nowym FunBox 3 jest inny login i hasło niż na dotychczasowej umowy. Tylko jak odczytać hasło do loginu użytkownika z nowego routera bo jest ono zapisane w postaci gwiazdek a w umowie nowej nie ma napisanego hasła ani loginu użytkownika ?

Prędkość na razie mierzyłem tylko po wifi na smartfonie i pokazuje około 257 na 50 .