- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy znajdę jakieś lepsze urządzenie do Wi-Fi, niż Funbox 3?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Z infolinii tplinka dostałem taką obrazkową poradę i teraz nowy router już działa prawidłowo 😀
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Uwagi do tej konfiguracji:
Przy tym ustawieniu w drugim gniazdku nie będziesz miał internetu. Tagi VLAN wymieniłem Ci w poprzednim poście, tylko te są używane. Nie są używane tagi 37 ani 38. Skoro masz tylko internet, to definiujesz tylko tag 35 i to ustawiasz na wszystkich portach LAN. Nie definiuj zbędnych VLANów które nie są używane, nie ma po co. W tej chwili nawet VoIP jest na tym samym VLAN co internet (czyli 35), więc nie byłoby sensu definiować dla niego innego VLAN, nawet gdybyś miał VoIP.
Serwery DNS też dobrze jest jakieś ustawić.
PS. Bardzo podobne obrazki do tych które opublikowałeś są dostępne pod linkiem wskazanym wcześniej przez @Samotnick. Wystarczyło zajrzeć...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Chyba trzeba wpisać „coś” w te pola konfiguracji:
3. Type two different random number (between 2 and 4094) for IP-Phone VLAN ID and IPTV VLAN ID.
Może lepiej wpisać te numery które podałeś? Będzie na przyszłość. Z tego co pamietam, z informacji od Ciebie, należy jeszcze włączyć IGMP proxy, tak?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Próbowałem przed chwilą grzebać w tych ustawieniach tych tagów VLAN . Jeśli w pole dla IPTV i pole dla VOIP nic się nie wpisze , to wywala na czerwono , że te pla nie mogą być puste .
Jeśli we wszystkie 3 pola wpiszę liczbę 35 - to wywala , że wartość tagu nie może być identyczna . Jak więc zrealizować taki cel aby zdefiniować tylko 1 tag - dla internetu ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Można wpisać takie tagi jakie faktycznie będą używane - to lepiej niż wpisać przypadkowe - skoro coś wpisać trzeba. Problematyczne wydaje mi się nie to, tylko przypisanie jednego portu LAN do TV zamiast do internetu - na ten port będą trafiały tylko pakiety z VLANu "telewizyjnego" więc internetu nie dostanie. Chyba. To w sumie krytyczne nie jest bo nie musisz przecież używać wszystkich gniazdek, ale pokazuje że z prawdziwą IP TV też będzie problem: w jednym gniazdku muszą być trzy VLANy i stąd całe zamieszanie. A jeśli zdefiniowanie VLANów (jakichkolwiek) wymusza ich rozdzielenie na gniazdka, to modem tak średnio pasuje do usługi. Musi obsługiwać tagowanie, OK, ale nie powinien od razu zakładać że tagów będzie kilka i że muszą trafiać do innych gniazdek. Usługa Orange w wersji "sam internet" jest cała na jednym VLAN i ten VLAN powinien trafiać do całego LAN.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Gdzieś tu czytałem że dekoder kablowy 4K stream współpracuje z routerem po wifi.
Czy w takim układzie też trzeba kombinować z ustawianiem tagów VLAN?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Patrzyłem w emulatorze i dla LAN1-4 jest do wyboru IPTV, Internet, VoIP i Bridge (bridge jest wyszarzone). Wydaje mi się, że ruch otagowany dla TV (vod i multicast) będzie razem wypuszczany (bez tagowania) na wybrany port po wybraniu opcji IPTV. W sumie taki funkcjonalny podział na porty ma pewien sens.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pewnie tak, tylko czy jednocześnie będzie tam normalny internet? @abcd może sprawdzi...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś