Nie można wyświetlić tego widżeta.

Czy przedłużyć umowę z nowszym Funbox i on mi wystarczy abym miał lepszą prędkość?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 76
  • 304
  • 0

Czy przedłużyć umowę z nowszym Funbox i on mi wystarczy abym miał lepszą prędkość?

Mówisz o 5Ghz? 

Anonim

Nie dotyczy

@pawel22041990  5GHz oferuje większe szybkości po wi-fi, ale ty tego i tak nie wykorzystasz, bo łącze masz wolne, jedynie w sieci lokalnej będzie szybciej, ale po całości FunBox 2.0 jest lepszym modelem i powinieneś to odczuć, szybkość internetu ci nie przyspieszy, bo miedziane łącze pewnie starsze niż 10 lat, kable co do centrali biegną, im starsze tym gorsze parametry mają, prędkość internetu spada i błędy się pojawiają, niestety tego już operator nie modernizuje, jedynie kładzie światłowód.

• 76
  • 304
  • 0

@Anonim rozumiem 

Macie może pomysł skąd i dlaczego ten wykrzyknik?

Screenshot_20220304-133556559 (1).jpg

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29502
  • 271

@pawel22041990  ten wykrzyknik to nic takiego, sugeruje tylko że któraś z usług jest nieaktywna, np. telefonia lub telewizja.

Tak jest u mnie (mam tylko światełko, telefon i tv nieaktywne)

slav72_0-1646405387683.jpeg

• 76
  • 304
  • 0

@slav72 faktycznie zapomniałem że też wyłączyłem tel i tv

• 76
  • 304
  • 0

Której opcji byście tu używali? 

Screenshot_20220305-132056042.jpg

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6170
  • 25206
  • 211

@pawel22041990 

To ustawienie z gatunku "paranoicznych". Może ma jakiś sens w kontekście śledzenia każdego Twojego ruchu przez wszystkich możliwych uczestników internetu. Sama zmiana MAC nie na wiele się zda, IMHO. W tym konkretnie przypadku szpieg będzie i tak widział Twój IP i z łatwością przypisze wszystkie aktywności do jednego konta. Natomiast w Twojej sieci lokalnej, jeśli zaczniesz losowo legitymować się różnymi MAC adresami to objawy będą następujące:

• w tablicy połączonych do FB urządzeń będzie coraz więcej wpisów. Ta lista nie jest do niczego potrzebna, ale jej nieaktualność niektórych drażni. To będzie prawdopodobnie bardziej upierdliwe przy zmiennym MAC.
  • nie wprowadzisz żadnych ograniczeń opierających się na MAC w sieci lokalnej. Jeśli z takich mechanizmów nie korzystasz to nie zauważysz różnicy.

PS. To jest generalnie z tej samej kategorii "problem", co sytuacja opisana w tym wątku, warto poczytać.

https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Alert-zabezpiecze%C5%84-Funbox-6-Wi-Fi-co-jest-grane/td-p...

• 76
  • 304
  • 0

@j131 nic nie zrozumiałem..

Bardziej chodziło mi o to czy to może mieć wpływ na moją jakość połączenia z wi-fi? 🙂

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6170
  • 25206
  • 211

@pawel22041990 

Na to absolutnie żadnego wpływu mieć nie będzie. Nie ta warstwa protokołu. Jedynie gdybyś miał w FB "zabezpieczenie" określające które MAC mogą się podłączyć do sieci, wtedy zmiana MAC uniemożliwiłaby w ogóle połączenie. W takiej sytuacji byłby wpływ, ale raczej dość zero-jedynkowy. Po prostu przy zmiennym MAC nie uzyskałbyś połączenia WiFi. Ale takiej konfiguracji nikt za ciebie nie wprowadzi w Twojej sieci, więc ryzyko jest żadne.

Anonim

Nie dotyczy

@pawel22041990  masz napawde nieźle parametry linii. Ja na Twoim miejscu trzymałbym kciuki by nic się w nich nie zmieniło do czasu dociągnięcia światłowodu 😁