Czy dysk/pendrive podpięty do Funbox 6.0 za pomocą USB jest tylko do odczytu?

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 17
  • 28
  • 0

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8697
  • 35155
  • 293

Kolega podlinkował ci konkretną stronę z przepisem dotyczącym problemu, najprościej chyba w twoim przypadku byłoby zastosować metodę 2b czyli:

b. Using Windows PowerShell:

b1. Type and search [Windows PowerShell] in the Windows search bar, open [Windows PowerShell] as Administrator.

b2. Enter the following command and press Enter on the keyboard.

Set-SmbClientConfiguration -RequireSecuritySignature $false

• 17
  • 28
  • 0

Panowie @j131 i @Samotnick , dziękuję za zaangażowanie.

Nie mam doświadczenia w tak głębokich zmianach w systemie operacyjnym jak w podanej instrukcji:

https://www.asus.com/support/faq/1054736/

i trochę obawiam się wykonać te instruuje, bo nie będę wiedział jak je „cofnąć”, jeśli coś pójdzie nie tak 😞

Sądzę, że jest to już chyba zbyt daleko idąca ingerencja w ustawieniach jak na „przeciętnego” użytkownika Funbox 6, „normalnego” klienta Orange i początkującego członka Nasz Orange.

Problem wydawał się błahy, ale jeśli na przykład dotyczy wszystkich użytkowników Funbox 6 i komputerów z Windows 11, to powinien być rozwiązany kompleksowo przez Orange.

Jak uważacie?

Czy wiecie, gdzie to zgłosić?

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2941
  • 13927
  • 129

@Lacertus Nikt już nie zaktualizuje obsługi SMB w FB6, zapomnij. FB10 nie ma już obsługi SMB w ogóle a FB7 nawet portu USB.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8697
  • 35155
  • 293

Orange owszem rozwiązał ten problem systemowo. FB6 jest ostatnim ruterem wspierającym ten protokół. FB7 nie ma już nawet portu USB. Dodatkowo, widzę że używasz portu USB w trybie 3.0. To, w FB6 skutkuje wygaszeniem sieci WiFi 2.4GHz w bezpośrednim otoczeniu rutera. Wniosek: Orange nie traktuje i nigdy nie traktował tego portu poważnie, nie jest wskazane używanie go do czegokolwiek w trybie innym niż okazjonalny. Ja wiem, że są orędownicy takiego "NAS dla ubogich", ale IMHO to nie jest gra warta świeczki.
Oczywiście że winny jest nie W11 tylko FB6 ze swoim przestarzałym serwerem plików. Oczywiście że jeśli nie do końca czujesz się pewnie w temacie, to lepiej nie zmieniać systemowych ustawień W11 na, było nie było, mniej bezpieczne.
Ale Orange na 1000% tego nie poprawi, co do tego nie miej złudzeń. Tak więc jeśli zależy ci na temacie, to proponowane obejście pozostanie jedyną drogą.

Nigdzie tego zgłaszać nie trzeba, Orange doskonale wie o tej sytuacji i nie planuje podjęcia żadnych działań, IMHO.

• 17
  • 28
  • 0

@j131 

Ciekawa konkluzja. 😲

Nie czuję się pewnie w temacie, ale czy aby cofnąć komendę:

Set-SmbClientConfiguration -RequireSecuritySignature $false

wystarczy wpisać:

Set-SmbClientConfiguration -RequireSecuritySignature $true

?

Tyle "ryzyka" mogę podjąć.

A czy możesz przy okazji rozwinąć myśl: "Dodatkowo, widzę że używasz portu USB w trybie 3.0. To, w FB6 skutkuje wygaszeniem sieci WiFi 2.4GHz w bezpośrednim otoczeniu rutera"? Zaraz zmienię na USB 2.0.

Zastanawiałem się także, czy nie wymienić FB6 na FB 7, jednak z uwagi na brak portu, tego nie zrobię. Poczekam także, na opinie użytkowników na temat FB7, czy ogólnie np. zasięg jest lepszy etc. Ogólnie pod względem zasięgu z "szóstki" jestem zadowolony. Natomiast nie wiem, czy wiesz, że w FB10 ponownie pojawił się port USB. Może to efekt nacisku orędowników "NAS dla ubogich". 😉 Czy wiesz coś o tym, czy w nim "problem" zapisu na dysku został rozwiązany?