Nie można wyświetlić tego widżeta.

Czy do własnego routera za ONT jest potrzebna jakaś większa konfiguracja, aby telewizja działała?

Anonim

Nie dotyczy

Czy do własnego routera za ONT jest potrzebna jakaś większa konfiguracja, aby telewizja działała?

Odpowiem na tą wiadomość z dwóch powodów.

1) Chcę mieć tą konfigurację pod ręką.

2) Postawiłem za FB6 własny router i IPTV działa bez takich konfiguracji. Jedyne co, to ustawiłem w routerze TP Link Archer C2 na porcie 3 i 4 IPTV i poszło.

I tu pytanie, czy jeśli postawię Tylko ONT to całość zachowa się tak samo? Czy jednak trzeba będzie masę konfiguracji wprowadzać bo teraz odbiorem TV zajmuje się mimo to FB6.

*Post wydzielony z tematu "Konfiguracja własnego routera do telewizji IPTV i VoD" - moderator Wojciech.

16 ODPOW. 16

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6199
  • 25297
  • 211

Jeśli postawisz tylko ONT to konfiguracja sieci będzie zupełnie inna.

Jakie konkretnie jest pytanie?

IP TV działa w podsieci albo dlatego że archer jest w trybie AP, albo dlatego że poprawnie skonfigurowałeś na nim igmpproxy albo dlatego że masz dekoder 4k stream. Bez FB, na samym tym ruterze nie wiem czy w ogóle zadziała internet, bo do tego ruter musi obsługiwać tagi VLAN, a o tym w dokumentacji nic nie ma.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14152
  • 58201
  • 705

@Anonim  włączenie ONT do tego szeregu nic nie zmieni, ale wypięcie FB może, w zależności jakie masz dekodery. To zadziała tylko na 4Kstream

Chyba, że uda Ci się skonfigurować router na VLAN-Y niezbędne do transmisji IPTV do innych dekoderów 

Anonim

Nie dotyczy

Jako że nie jestem w stanie teraz przetestować konfiguracji ONT=> własny router bo nie mam ONT a przede wszystkim nie chcę ryzykować że TV mi nie ruszy, to za FB6 dla testów postawiłem Archera C2. TV na wyjściu LAN4 tego routera (TP Link) poszło bez większej konfiguracji a w zasadzie bez żadnej, bo jedyne co zrobiłem to dwa ostatnie porty LAN (LAN3 i 4) ustawiłem jako IPTV.

Archer jest w trybie Bridge.

Dekoder to ICU100.

Anonim

Nie dotyczy

Nie mówię o wpięciu w szereg z wszystkim, w tym z FB6, bo to akurat wiem, jestem monterem. ONT nie zmieni niczego. ONT  to zwykły media konwerter a FB6 wówczas robi za router za media konwerterem.
Chodzi mi o ONT plus własny router.

• 14152
  • 58201
  • 705

@Anonim  jeśli Archer nie robi własnej podsieci i nie nadaje swoich adresów IP to robi za switch i w sumie przepuszcza transmisje IPTV na dekoder, który VLAN-Y zestawia z FB. 

To wielkie uproszczenie

Twój router z ONT może tego nie realizować 

Jeśli masz doświadczenie jako monter, to powinieneś wiedzieć co jest potrzebne do zadziałania ICU w multicastach. Było o tym sporo tematów na forum. Zerknij w historię 

Anonim

Nie dotyczy

No właśnie Archer robi własną podsieć na adresacji z bramą 192.168.7.1, ale dla IPTV jest jako bridge i może dlatego działa.

• 14152
  • 58201
  • 705

@Anonim  może, ale to dość dziwna konfiguracja domyślnie przenosząca transmisję  TV na konkretne porty switcha bez dodatkowych ustawień 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6199
  • 25297
  • 211

@Anonim 

Wyważasz otwarte drzwi jeśli archer ma coś przetestować. Jedyne co on w tej konfiguracji robi istotnego to przekazuje transmisję multicast na określony port. No i robi też normalny NAT dla ruchu unicast. To oczywiście działa, sam mam dość podobną konfigurację.

To jest jednak biegunowo odległe od zastąpienia FB tym archerem. To byłaby zupełnie inna konfiguracja: jej sednem nie jest obsługa multicast, tylko rozumienie tagów VLAN. Jeśli ruter ich nie rozumie  to nawet sesji PPPoE nie nawiąże i nic się na to nie poradzi.

Nie mam pojęcia czy ten akurat model sobie poradzi, osobiście wątpię, ale temat podlinkowany w pierwszym poście nie jest jedynym w którym te zagadnienia były dyskutowane.

PS. Ten model nie ma trybu "bridge", a używasz go w domyślnym trybie rutera, skoro nadaje własną adresację.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2309
  • 12803
  • 61

@Anonimnapisał(-a)

No właśnie Archer robi własną podsieć na adresacji z bramą 192.168.7.1, ale dla IPTV jest jako bridge i może dlatego działa.

Jako Punkt Dostępu nie pracuje, więc nie jest w trybie bridge a routera, tworzy drugą sieć za FunBox, ten TP-LINK jest słaby i jako główny router się nie nadaje, ustawił bym go w tryb AP Klient (Punkt Dostępu), ma to w konfiguracji i wtedy będzie jedną sieć od FunBox 😎