- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ZTE MF286D z najnowszą wersja Nordic B14 ma wybór tylko 4G albo tylko 3G z niedziałającym VoLTe w Orange.
@atlas_cudow wiesz może czy da uzyskać VoLTE na MF286D?
Konfiguracja wewnętrzna? zewnętrzna?
Trochę pisalem w temacie: VoLte-na-starszych-routerach-LTE
PS. Przy Nordic_B11 podczas rozmowy przerzuca do 2G (do 3G jak jeszcze była)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow tak oryginalne ZTE z wersją B12.
Chyba Orange coś poprawiło albo weszła poprawiona konfiguracja do routera od Orange przy nawiązywaniu połaczenia z BTSem.
Przy wyborze 4G prefer, teraz tak jak w Play: zarówno przy dzwonieniu jak i odbierze rozmowy przez telefon stacjonarny są w VoLTE.
Router nie przerzuca do 2G i praktycznie od razu stacjonarny telefon dzwoni po wybraniu numeru karty SIM umieszczonej w Routerze.
Odwrotnie to jednak z 20 s trzeba czekać.
Czyli rozwiązaniem może być posiadanie oryginalnego oprogramowania Nordic B12 lub nieco starszego, ale nie najnowszego B14.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy da się uzyskać VoLTE na ZTE MF286D?
U mnie działało z automatu. Obsługa VoLTE siedzi w modemie a nie sofcie routera. Nigdy nie używałem tego routera z oryginalnym softem, zawsze z OpenWrt. Z tym, że w OpenWRT nie ma ani 1 opcji konfiguracji VoLTE. Jak mi się trafi jakaś sztuka w najbliższym czasie to mogę dokładnie zweryfikować.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
VoLTE w ZTE MF286D Nordic podobno działa w tylko 4G gdy nie wykasowoło się żadnych profili APN. Reset do fabryki podobno nie pomaga. Takie coś znalazłem :
Ja przetestowałem i działa we wszystkich 4 sieciach. Warunkiem jest nienagrzebanie w APNach - profile 2, 3 i 4 są święte. Raz skasowałem sobie drugi i nie byłem w stanie wykonać fabrycznego resetu w ten sposób, by te ustawienia wróciły, więc na dwóch jednostkach VoLTE poszło się kochać. Pewnie skończy się grzebaniem w EFSie albo NVRAM.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wątek dotyczy OpenWrt. Używasz tego systemu?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow nie zmieniałem oprogramowania ZTE MF286D Nordic - zakupiony na aledrogo od firmy mobilny_net_pl ponad 3 lata temu.
. Po automatycznej aktualizacji jest Nordic B14, który ma wybór tylko 4G albo tylko 3G.
Korzystałem z Kart SIM róznych operatórów, szczególnie gdy pandemia dała możliwość przejścia do ofert na kartę on-line z dużymi bonusami i z tego powodu ręcznie modyfikowałem profile APN.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rozumiem, ale ja tylko odniosłem się do wątku, który dodałeś.
Tam piszą o tym, że zmienili profil APN w modemie. W tym ZTE działa to tak, że w modemie mogą być zaszyte profile APN dla kilku popularnych operatorów. Wtedy system stara się dobrać APN z puli dostępnej w modemie i jeżeli złapie net, to użytkownik już nie musi ustawiać APN w panelu routera.
Z poziomu standardowego oprogramowania nie ma dostępu do edycji predefiniowanych APN.
W modemie są też zaszyte ustawiania VoLTE, ale tych nikt nie edytował. Były próby dobrania się do tych ustawień, ale każda edycja pliku xml, powodowała ubicie modemu. To zniechęcało skutecznie użytkowników do zabawy z modem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ogólnie z tego co kojarzę, to po aktualizazji do wersji B14 są problemy z nawiązaniem połączenia pod OpenWRT, więc lepiej zostać przy B12 😉 Sam mam go gdzieś w szufladzie, ale nie mam telefonu stacjonarnego aby potesotwać w nim VoLTE
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Raczej nie 🙂 Przyda mi się on jeszcze jako backup
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Poczytałem trochę. Na początek prawdopodobnie niezbędny będzie downgrade Nordic B14 to B12 w routerze ZTE MF286D. Wyszukałem coś takiego: downgrade Nordic B14 to B12
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »