Czy Funbox 6 będzie jeszcze aktualizowany?

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 16
  • 60
  • 0

A czy Funbox 6 będzie jeszcze aktualizowany? Ostatnia wersja firmware to SGF6-pl-03.04.13.17_20.04.21.1 sprzed ponad 2 lat.

8 ODPOW. 8

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1943
  • 8315
  • 69

@freestyleplayer  raczej już nie. Na pewno nie będzie już regularnych aktualizacji. Jak już to może jakieś krytyczne, jeśli by była taka potrzeba.

• 16
  • 60
  • 0

To ciekawe, w każdym oprogramowaniu znajdowane są na bieżąco jakieś podatności, a tylko Funbox 6 wyjątkowy, przez 2 lata nic w nim nie wykryto, żeby musieć załatać. 😉

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1943
  • 8315
  • 69

Weszły nowsze modele to i się wsparcie dla starszych skończyło. Z resztą zazwyczaj jest ono okresowe, a od premiery 6 minęło już kilka lat.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

@freestyleplayernapisał(-a)

To ciekawe, w każdym oprogramowaniu znajdowane są na bieżąco jakieś podatności, a tylko Funbox 6 wyjątkowy, przez 2 lata nic w nim nie wykryto, żeby musieć załatać. 😉

Możesz wskazać te podatności?

• 16
  • 60
  • 0

Ale ja nie mówię, że znam jakieś konkretne. Tylko każdy sprzęt ma jakieś podatności znajdowane na bieżąco. Mam wierzyć, że Funbox nie? Tyle się mówi o regularnym aktualizowaniu oprogramowania, a tu sprzęt sieciowy od ponad 2 lat bez aktualizacji.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

Pamiętaj, że routery od operatora mają wycięte jakieś 90% funkcjonalności względem normalnych routerów z wolnego rynku. Tam gdzie są luki w jakimś Tp-linku , takich funkcji  z podatnościami na Funbox w ogóle może nie być... 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3202
  • 17113
  • 84

Ale ja nie mówię, że znam jakieś konkretne. Tylko każdy sprzęt ma jakieś podatności znajdowane na bieżąco. Mam wierzyć, że Funbox nie? Tyle się mówi o regularnym aktualizowaniu oprogramowania, a tu sprzęt sieciowy od ponad 2 lat bez aktualizacji.

Tak jest i u innych operatorów, routery z wolnego rynku też tak mają, tylko topowy sprzęt ma dłuższe wsparcie 😎

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

...

każdy sprzęt ma jakieś podatności znajdowane na bieżąco. Mam wierzyć, że Funbox nie? 

...

Nie musisz wierzyć. Ale Operatorowi zdaje się chodzi o to żebyś wierzył, bo nie udostępnia żadnej ścieżki raportowania podatności. Nie udostępnia też logów zmian. W ogóle nikogo o zmianach nie informuje, nawet takich zmianach które mogą klienta odciąć od sieci.

Nie wydaje mi się żeby jakiekolwiek podatności w wynajmowanym sprzęcie były "łatane na bieżąco". Ale mogę się mylić.

Tak czy owak nawet FB3 dostał jeszcze jakiś czas temu (będzie z półtora roku chyba) jakąś aktualizację. Częstotliwość wypuszczania aktualizacji jest większa zaraz po premierze, kiedy jeszcze nie wszystko jest do końca tak, jak sobie Twórcy wyobrażali, potem drastycznie spada i jedna na kilka lat to norma. W tej chwili najgorętszy, nomen omen, jest FB7, za nim FB10, a FB6 i FB3 zostały nieco w tyle. FB2 już chyba w ogóle nie dostaje aktualizacji, ale spodziewam się że FB2.6 który jest oferowany na wymianę i owszem. Podobnie dekodery - te które są wycofywane mogą aktualizacji nie dostawać, ale te aktywne w ofertach już tak. Nie częściej jednak niż raz na kilka miesięcy, a typowo to bliżej jednej na dwa-trzy lata. 

Klient ma wierzyć, że wykrycie ewentualnej podatności o którą się martwisz zajmie dużo więcej czasu. Taki super bezpieczny jest sprzęt oferowany klientom. Nic to że certyfikaty do własnego portalu ma nieaktualne.