Częstotliwość sieci bezprzewodowej i podłączone urządzenia

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 79
  • 379
  • 0

Mam router Funbox 6 działający ze światłowodem do 600Mb/s.W routerze odnośnie WI-Fi mam ustawione dwie częstotliwości 2,4GHz i 5GHz.W nowym telefonie(nie będę podawał producenta i modelu) przy połączeniu z WI-Fi pokazuje mi częstotliwość 5GHz.Z ciekawości wszedłem na stronę konfiguracyjną routera i w Podłączone urządzenia odnośnie WI-Fi nie wyświetla mi telefonu podłączonego do sieci bezprzewodowej 5GHz,a pokazuje mi tylko komputer PC podłączony do portu Eth.1 routera.Dodatkowo w pozycji Sterowanie pasmem,gdzie włączone jest Aktywuj sterowanie pasmem wyświetla mi komunikat,że nie znaleziono żadnych urządzeń.

Czy warto mieć w routerze ustawione obie częstotliwości sieci bezprzewodowej oraz co zrobić i dobrze ustawić tak by router w Podłączone urządzenia pokazywał telefon podłączony do WI-Fi 5GHz i w Sterowanie pasmem widoczne były urządzenia dla których można sterować pasmem?

10 ODPOW. 10

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3023
  • 13039
  • 76

Sterowanie pasmem oznacza, że to router decyduje czy ma być 2.4, czy 5ghz.  To że to włączysz nie oznacza, że wyłączysz pasma. Oznacza to tylko tyle, to samo SSID (nazwa sieci) jest nadane do dwóch sieci.  Fizycznie dalej masz w eterze dwa pasma, czyli dwa rożne BSSID.

Telefon na liście sieci pokazuje tylko jedną częstotliwość, bo druga sieć jest ukryta, ale nadal jest dostępna.

Także, jeżeli  używasz wifi tylko do telefonów, to możesz zostawić "sterowanie pasmem" włączone.   Jeżeli, chcesz sam decydować, z którym pasmem się chcesz łączyć to "sterowanie pasmem" wyłącz. 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1540
  • 6217
  • 58

@lukcio40  jak masz rozdzielone i Ci działa to nic więcej nie musisz robić.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8795
  • 35690
  • 298

To co ci FB wyświetla w zakresie "podłączonych urządzeń" to są bajeczki, do niczego nieprzydatne. Nie warto nawet na to patrzeć, a już na pewno nie powinno się na podstawie tych "informacji" podejmować jakichkolwiek działań. To tylko ozdóbka i do tego niedopracowana.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3087
  • 16250
  • 81

@lukcio40 nic bym nie robił w konfiguracji Fun Box, jak telefon łączy się z wi-fi 5Ghz, to jest ok, nie ma co rozdzielać pasm 2,4GHz i 5GHz, bo telefon sam się przełączy na 2,4GHz jak straci zasięg 5GHz, sterowanie pasmami przez Fun Box jest wygodne dla użytkownika, to czy podłączone urządzenie się wyświetla w konsoli czy aplikacji, to nie istotne, zawzse były  z tym problemy, czasem jakieś dziwne urządzenia się tam pokazywały, choć faktycznie w sieci ich nie było.

• 79
  • 379
  • 0

Sterowanie pasmem zostawię włączone,bo z siecią Wi-Fi w domu będzie łączył się nowy telefon,czasem stary telefon i telewizor.bo czasem na nim oglądam Youtube.Nie będę nic kombinował jeśli w Podłączone urządzenia nie wyświetla mi się telefon dla sieci bezprzewodowej 5GHz,bo jak działa,to tak chyba zostawię.

Dodatkowo zapytam: W nowym telefonie odnośnie mojej domowej sieci Wi-Fi szybkość łącza nadawania: 1201 Mb/s (wartość stała) i szybkość łącza odbierania: 2041 Mb/s

Czy takie parametry szybkości łącza nadawania i odbierania są odpowiednie dla sieci Wi-Fi domowego-Wi-Fi 6 mając światłowód do 600Mb/s i o co chodzi z tą szybkością łącza nadawania i odbierania dla domowej sieci Wi-Fi?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3023
  • 13039
  • 76

2040 Mbps to max link (szybkość) jaki uzyskasz miedzy telefonem a routerem.  Np kiedy pójdziesz do innego pokoju to link spadnie . Te wartości zmienią się dynamicznie, w zależności od tego jaki masz sygnał wifi.

• 3087
  • 16250
  • 81

Tą szybkością łącza się nie przejmuj, tak zostawiły się karty sieciowe, więc niż 600Mb/s I tak nie uzyskasz, bo to prędkość z umowy operatora Orange 😎

Jeśli wszystko działa ok, to nie grzebać w konfiguracji 😃

• 79
  • 379
  • 0

Zauważyłem,że jak jestem w pokoju w którym jest router oraz komputer i jak byłem w kuchni odnośnie wifi telefon wybrał częstotliwość 5GHz,bo bliżej do routera,a w dużym pokoju telefon przełączył się na częstotliwość 2.4GHz,bo jest dalej od routera.Wifi śmiga.Szybkością łącza wifi się nie przejmuje,bo to zleży od częstotliwości w jakiej połączy się telefon i dane odnośnie Mb/s zmienią się.Zostawię dla wifi obie częstotliwości 2.4GHz i 5GHz,tak by telefon odnośnie sam wybrał częstotliwość wifi.To,że router nie pokazuje telefonu w podłączonych urządzeniach zostawię w spokoju,a sterowanie pasmem zostawię włączone.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi  🙂

• 3087
  • 16250
  • 81

Z tego co piszesz @lukcio40 wszystko działa jak trzeba i nie grzeb w ustawieniach, jakby coś było nie tak, to śmiało pisz na forum, pomożemy 😉