Jak w temacie .. jestem podłączony do wifi 5 GHZ a aplikacja twierdzi że do 2,4 GHZ. Mam rozłączane te dwie sieci gdyż chciałem mieć dwa różne hasła ...
@Dantes rozdziel wiec sieci WiFi, a do nazwy sieci WiFi 5G zrób dopisek np: _5G.
Dobrze by było, aby spacje w nazwach sieci zastąpić podkreślnikiem "_"
Mam rozdzielone i z dopiskiem -2.4 GHz oraz -5GHz . Ale to nic nie daje . Zmienię jak mówisz na _5GHz . Różnica niewielka zobaczymy czy coś to da . Sprawdzę jak będę w zasięgu sieci .Dodatkowo gdy kliknę w aplikacji mój funbox rozłączanie sieci to zresetuje mi nazwę tych sieci na domyślne czyli Funbox2-2.4GHZ oraz na Funbox2-2.4GHZ_5GHz. Ale to nic nie zmienia w wyświetlaniu gdzie jestem podłączony.. takie info . Wydawało mi się że raz przez chwilę było dobrze ale pewności nie mam .
@Dantes może być myślnik, to nie przeszkadza, chodzi tylko, aby nazwy sieci WiFi się różniły miedzy sobą. Podkreślnik, to tylko sugestia.
Skoro zalogowane urządzenia do sieci WiFi 5 G są pozakazywane w apce jako podłączone do 2,4 G, to pewnie wszystko jest wrzucone do jednego wora. Dlatego wyświetla się tak w apce.
zauważyłem że nie mogę teraz ustawić kanałów wifi poprzez aplikację bo nie mam takiej opcji .. jak dawniej miałem .
Dawniej miałem tak
OK Już wiem zniknęło po aktualizacji do nowszej wersji
@Dantesa tak z ciekawości - jakie nazwy dla tych sieci widzisz na konsoli rutera na stronie 192.168.1.1 ?
I na podstawie czego oceniasz, że jesteś podłączony do 5GHz na telefonie, na którym używasz apki?
Każda z sieci ma dopisek 2.4 lub 5 GHz ...FunBox2_2,4GHZ , FunBox2_5GHz i na telefonie łącze się z siecią 5GHz a aplikacja pokazuje 2.4 , nie wyłączając aplikacji przełączę się na 2,4 aplikacja pomyśli odświeży się i pokaże to samo co było . potem znowu się przełączę na 5 GHz i znowu ten sam proces odświeżania ale pozostaje 2.4 GHz . , resetowałem już aplikacje , zostawiałem domyślne nazwy sieci jakie sama sobie ustawia po resecie ale bez zmian ..
Wiesz @Dantes , ja to specjalnie dla Ciebie właśnie mam przetestowane na FunBox3 - z dwoma telefonami: dwuzakresowym oraz 2.4 only. I działa poprawnie - na jednym widzę na apce MFB nazwę sieci 2.4 a na drugim nazwę sieci 5. Jeśli więc wszystko sprawdziłeś i:
-nazwy dwóch sieci widzisz na konsoli modemu 192.168.1.1 (jakoś konsoli ufam najbardziej) oraz
-na MFB widzisz informację w szczegółach połączenia Twojego urządzenia, że jest połączony na paśmie 5Ghz
a mimo to na MFB widzisz nazwę sieci 2.4 - to niestety nie umiem pomóc. Sorry bardzo ;-((((
No niestety u mnie wyświetla błędnie. Nawet na chwilę wróciłem do starszej wersji aplikacji ale to nic nie pomogło.. dziwne ale prawdziwe.. Może występuje jakiś konflikt z tym moim routerem nie wiem ..