Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Aktualizacja Funbox 3.0

Rafał
Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny

Aktualizacja Funbox 3.0

Standardowo ustawiona jest szerokość kanału na 20Mhz na 2.4 GHz, stąd ta nowa funkcjonalność.

dareksz
Poziom 11, Tropiciel Przestworzy

Aktualizacja Funbox 3.0

Czyli lepiej będzie jak się zaznaczy te 40 MHz. ? Pyta laik. hehe

BORAX
Poziom 33, Ekspert Galaktyczny

Aktualizacja Funbox 3.0

@dareksz Przy braku sieci w okolicy TAK, ale w zatłoczonym blokowisku, w dużym zagęszczeniu sieci 40MHz może pogorszyć sytuację.

dareksz
Poziom 11, Tropiciel Przestworzy

Aktualizacja Funbox 3.0

Mieszkam w bloku zatem zagęszczenie sieci mam duże. A mam pytanko może ktoś mi podpowie, chodzi o Smart WiFi Box.

Na filmiku instruującym instalacje tego Smart WiFi Box, informują, iż należy połączyć sieci 2,4 GHz i 5 GHz w jedną nazwę jeśli ma się je osobno (ja mam osobno od samego początku - tak już było jak monter go podłączył). Zatem jak mam huawei p20 pro (obsługuje 2,4GHz jak i 5 GHz), to jak się połączę z wifi u mnie to zawsze będzie net leciał po lepszej częstotliwości czyli 5GHz i z max prędkością? (po połączeniu sieci). Czy po paśmie 5GHz automatycznie będą łączyć się  urządzenia które obsługują tę te obie częstotliwości. Chciałbym z jak najszybsza prędkościa łączyć się.

ivaldir
Poziom 5, Obserwator Przestworzy

Aktualizacja Funbox 3.0

Udało ci się naprawić problem z PS4? Ja muszę za każdym razem resetować modem żebym miał internet w konsoli po włączeniu. 

akira77
Poziom 18, Badacz Przestworzy

Aktualizacja Funbox 3.0

Witam,

W zakładce Zaawansowane --> połączenie z internetem, po aktualizacji pojawiła się opcja:

Wybierz sposób podłączenia do Internetu: Użyj wewnętrzny ONT (światłowód) lub Użyj zewnętrzny ONT (WAN Ethernet).

O co w tym chodzi?

Pozdrawiam,

Tomek

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Aktualizacja Funbox 3.0

Może jakieś przygotowania pod tryb bridge?
akira77

Aktualizacja Funbox 3.0

Podejrzewam że to ustawienie może mieć zastosowanie w sytuacji, kiedy do mieszkania nie jest doprowadzony światłowód tylko sygnał z zewnętrznego ONT przez skrętkę za pomocą technologi MoCA.

Pozdrawiam,

Tomek

BORAX
Poziom 33, Ekspert Galaktyczny

Aktualizacja Funbox 3.0

@akira77 kompletnie poplątałeś Emotikon: Mrugający Zewnętrzny ONT, to zewnętrzny ONT Emotikon: Mrugający Tu się nic nie zmienia z wyjątkiem zasilania PoE, a technologia MoCA wykorzystuje kabel koncentryczny w celu przesyłu danych oraz zasilania do jednostki, która znajduję się poza lokalem.

@Piotrekk85 Emotikon: Mrugający 

Ciekawe, ciekawe jakie jest działanie tej funkcji. Może Orange chce zamiast ONT+Funbox 2.0 dostarczać Funboxa 3.0 + ONT dla niestandardowych instalacji z wykorzystaniem wyniesionego ONT. Do trybu bridge opis mi nie pasuje.

akira77

Aktualizacja Funbox 3.0

Wiadomość zawiera obraz

A w jaki sposób sygnał MoCA jest dostarczany do modemu? Bo z tego co się orientuję to nie za pomocą kabla koncentrycznego (jak w kablówce, zresztą FunBox 3.0 nie ma takiego gniazda) tylko właśnie za pomocą skrętki. I wtedy konwerter MoCA/Ethernet jest wyniesiony poza lokal użytkownika. Na załączonym zdjęciu jest to urządzenie, które zresztą użytkuję osobiście ale w innej konfiguracji.

Pozdrawiam,

Tomek

Actiontec MoCA 2.0 Adapter.jpg