WebApi bramka SMS

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 13
  • 44
  • 0

WebApi bramka SMS

Każdy ma interenet w domu czy firmie: Są światłowody, są routery LTE/5G+WiFi.

Jeden klocek + karta SIM mniej w 'serwerowni', pilnowanie doładowań, abonamentów itd!

Dodatkowo zasięg np. w piwnicy, skrzynce metalowej i konieczności optymalizacji miejsca modemu (mam na przykład w domu taki głupi problem że między BTS a modemem są zbrojone schody i zasięg leci na łeb na szyję ;).

Modem GSM podpięty pod RPI mocno 'szarpie' zasilacz i mogą pojawić się niestabilności pracy komputera.

Szczerze mówiąc często jest z tym problem w obecności liści+deszczu+wiatru. 

PS> AT i HW modem ma swoje plusy, ale można godzinami pisać o minusach ;). Dlatego szukam wiarygodnej alternatywy bez większych 'zobowiązań', kosztów, itd..

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

WebApi bramka SMS

Ok. Rozumiem. Czyli mamy do czynienia z poważną firmą, bez budżetu 9 zł / msc. 

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 13
  • 44
  • 0

WebApi bramka SMS

Raczej nic nie rozumiesz: modem w każdym domu+zasięg w miejscu gdzie klient sobie wymyśli łącznie z metalową rozdzielnią, piwnicą, serwerownią, itd. Czasami łatwiej doprowadzić Światłowód/Internet/Ethernet niż mieć wiarygodne 2G na pajączkach. PS> Za dodatkową kartę płaci END-Luzer (panie a po co mi to i dlaczego tak drogo + umowa na 2 lata na kilka usług operatora)

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

WebApi bramka SMS

@robja  Mi nie musisz tego tłumaczyć 🙂 Już sam fakty, że chcesz implementować komercyjnie darmowe usługi  na urządzeniach końcowych, jest dość kontrowersyjne... 

Wracając do tematu, rozumiem, że masz jakieś serwery i chcesz znać ich status? Sam ping do serwera nie wystarczy? Sam mam kilka serwerów i kilkaset klientów. Puszczam sobie do nich pingi i Grafana ładnie mi pokazuje co jest UP, a co Down. Jeżeli mam klienta Down to wysyłam sobie i jemu maila. Może coś takiego u Ciebie się sprawdzi? 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33090
  • 40635
  • 1403

WebApi bramka SMS

Orange za cykliczne wysyłanie smsów w taki sposób zablokuje Ci sim, jak nie masz dedykowanej oferty lub zgody.

Wydaje mi się, że projektowanie własnej bezpłatnej bramki sms by przyoszczędzić mija się z celem. Chyba, że planujesz wysyłać jakieś scamy.

Większość osób i tak dziś korzysta z komunikatorów internetowych, więc lepiej skorzystać z API takich serwisów jak np. Whatsapp czy messenger. O ile masz jakąś bazę numerów.