Uwaga! Fałszywy sms podszywający się pod Polską Pocztę

ROZWIĄZANE

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5927
  • 57

@arthur  oprócz święcenia na czerwono jest też opcja blokowania tych połączeń i wiadomości.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2198
  • 21

@Glut Tym bardziej plus za to dla androida

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

@arthur mam IP16, być może numer mam czysty, spamu prawie nie ma, nieznane numery nie dzwonią, lecą z automatu na pocztę głosową, na Android trzeba zainstalować inną aplikację by tak mieć, mam też Motorole na Android i tam spamu więcej leci, ale to filtruję, lubię oba OS, nie jestem fanem IP 😉

Tak na marginesie, Motorola ma czy sty Android i nie filtruje standardowo niczego, Samsung nie wiem jak to ma teraz, bo nie mam styczności z tą marką telefonów, Xiaomi na Android 14 też nie ma nic takiego, ba sporo reklam funduje firma klientom w bonusie w menu 😉

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2198
  • 21

@IreneuszCD Czyli rozumiem, że chodzi o filtrowanie numerów "nieznanych", niezapisanych w kontaktach.

Rzeczywiście jest taka opcja jak filtrowanie nieznanych, chociaż akurat nie mogę sobie pozwolić, aby blokować połączenia od numerów, których nie mam w książce tel. Android identyfikując podejrzenie spamu i filtrując te połączenia ma to natywnie lepiej zorganizowane. 

Być może mnie można nazwać "fanem IP", ale mam świadomość niedostatków systemu 😉

W moim przypadku spam najczęściej napada falami, co 1-1,5 miesiąca przez 3-4 dni bombardowanie połączeniami 

Xiaomi np. świeci na czerwono ostrzegając o podejrzeniu spamu przy przychodzącym połączeniu, Reklamy można z wysiłkiem wyłączyć przebijając się przez wiele ustawień w wielu aplikacjach 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5927
  • 57

U mnie Xiaomi z Androidem 11 ładnie radzi sobie z filtrowaniem spamu. Po włączeniu opcji blokowania numerów uznanych za spam, mam spokój.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

Na Android połączenia głosowe ładnie filtruje Orange telefon, na IP 16 nie chce mi działać poprawnie, nie wiem czemu, bo reszta tych co używam na Android działa prawidłowo 😎

SMS na Android też ładnie filtruje spam, IP 16 działa nie gorzej, inna sprawa że numer prywatny i niewiele osób go zna, chyba że operator to zrobi 😃

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2157
  • 16474
  • 3

@IreneuszCD , nie ma lepszego sposobu, niż zapoznanie się z funkcjonalnością marki i modelu smartfona. Standardem są ustawienia ID przed spamem. Ja mam dwie opcje i mógłbym dodać jeszcze  blokowanie z nieznanych numerów, ale jak się załatwia swoje różne sprawy, to nie wiesz, kto dzwoni. Tylko komunikaty filtrują i wtedy nie odbieram, a następnie dodaję do blokowanych. Tak działają moje Samsungi, gorzej jednak z smsami przepuszczanymi za zgodą operatora. Biznes rządzi się swoimi prawami. Zwłaszcza z połączeń realizowanych z ikonką dialera z napisem SMART oraz z krótkich numerów wiadomości. Nie czytać i nie odbierać, to prosta i skuteczna metoda. Natomiast nie zapisane i z postanowieniem odebrania, a są kojarzone z kuszeniem ofert, czasem pozwalam sobie na małe żarty, że np. mieszkam w wymyślonej miejscowości, albo jestem zagranicą, czy mieszkam w bloku a nie w prywatnym domu i szybko się zniechęcają. Rzadko, ale skuteczne 😀