Uwaga! Fałszywy sms podszywający się pod Polską Pocztę

ROZWIĄZANE

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

@bronzubWszystko ok. Po prostu byłem ciekawy, jak jest opisana funkcja flirtowania treści, a nie numerów. Ze screenów nie wynika, że filtr analizuje treść. Generalnie SMSy są medium nieszyfrowanym i prędzej czy później zostaną zastąpione RCSem.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2157
  • 16474
  • 3

@atlas_cudow , ja się nie dziwię ludziom, że wolą nie "sprzedawać" swoich numerów w wiadomości priv tutaj na NO za podarowane GB, ale za to beztrosko korzystają z dobrodziejstwa internetu bez zważania na konsekwencje. Skoro jednak filtrowanie jest włączone, to nie powinna żadna treść od hakera prześliznąć się na tak zabezpieczony sprzęt. A jednak to się dzieje. Chyba nie ma 100% mechanizmów filtrujących treści.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 637
  • 2503
  • 8

@toleknapisał(-a)

"Życzę Ci szczęśliwego dnia" - i już wiadomo że to nie Polak pisał 😄 

Paradoksalnie trudna ortografia w naszym języku (bo często zdarzają się błędy językowe w wiadomościach od oszustów) jest dobrym firewallem. 

To akurat jest napisane prawidłowo, zarówno pod względem ortografii jak i gramatyki. Chyba, ze chodzi ci o to, że żaden Polak nie będzie życzył drugiemu szczęśliwego dnia... Bo to takie niepolskie...

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2195
  • 21

@Ianus72napisał(-a)

@toleknapisał(-a)

"Życzę Ci szczęśliwego dnia" - i już wiadomo że to nie Polak pisał 😄 

Paradoksalnie trudna ortografia w naszym języku (bo często zdarzają się błędy językowe w wiadomościach od oszustów) jest dobrym firewallem. 

To akurat jest napisane prawidłowo, zarówno pod względem ortografii jak i gramatyki. Chyba, ze chodzi ci o to, że żaden Polak nie będzie życzył drugiemu szczęśliwego dnia... Bo to takie niepolskie...

Ciekawe zagadnienie. Tam, dla precyzji nie było "Życzę Ci szczęśliwego dnia" lecz "Życzę Ci szczęśliwego życia". Składnia faktycznie polska i prawidłowa (chociaż jakiś polonista może by potwierdził na 100 procent), niemniej w "oficjalnej" komunikacji ani jednego zwrotu, ani drugiego właściwie nie używamy, bo brzmi jakoś tak bardzo osobiście - raczej jeśli już, to - z życia wzięte - Idea Milego Dnia! a nie Idea Zycze Ci Milego Dnia! - pewnie to drugie by się nie zmieściło 

To zahacza o jakąś kalkę składniową z języka pisanego cyrylicą stworzoną przy użyciu google translatora

Bądźmy czujni  

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 637
  • 2503
  • 8

@arthurnapisał(-a)

Ciekawe zagadnienie. Tam, dla precyzji nie było "Życzę Ci szczęśliwego dnia" lecz "Życzę Ci szczęśliwego życia". Składnia faktycznie polska i prawidłowa (chociaż jakiś polonista może by potwierdził na 100 procent), niemniej w "oficjalnej" komunikacji ani jednego zwrotu, ani drugiego właściwie nie używamy, bo brzmi jakoś tak bardzo osobiście - raczej jeśli już, to - z życia wzięte - Idea Milego Dnia! a nie Idea Zycze Ci Milego Dnia! - pewnie to drugie by się nie zmieściło 

To zahacza o jakąś kalkę składniową z języka pisanego cyrylicą stworzoną przy użyciu google translatora

"Dnia" czy "życia" (sugerowałem się wpisem @tolek) I tak Polakowi by takie życzenie przez gardło nie przeszło 😞

Nawet jeśli to kalka to raczej nie z cyrylicy (czy też grażdanki jak twierdzą eksperci) bo to też nie ich bajka (takie życzenia dla drugiego człowieka...). Bardziej sugeruje to kulturę z okolic południowo-wschodniej Azji.

• 478
  • 2195
  • 21

@Ianus72napisał(-a)

"Dnia" czy "życia" (sugerowałem się wpisem @tolek) I tak Polakowi by takie życzenie przez gardło nie przeszło 😞

E tam. Rozmowy telefoniczne najczęściej kończę (gdy dnia jeszcze dużo) zwrotem "miłego dnia", albo też "wszystkiego dobrego". To oczywiście skierowane do osób, które nie są żadnymi bliskimi znajomymi, bo do koleżków to bardziej potoczne zwroty 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

@bronzub SMS od nieznajomych nijak do mnie nie dociera, jak może docierać do innych?

Chyba że ktoś akceptuje wszystko jak leci, ba zwracam uwagę na pisownię, translator robi sporo pomyłek, więc łatwo wyłapać spam 😉

IP16 ładnie to filtruje tak jak i połączenia głosowe, więc warto go używać, zamiast telefonu na Android 😄

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2157
  • 16474
  • 3

@IreneuszCD , na ajfona mnie, i pewnie wielu jeszcze, póki co, nie stać😀 Za to mój Andek 15 dobrze sobie radzi ze spamem i potencjalnym spamem. Co wcale nie musi oznaczać, że nawet na ajfona dostaniesz, tylko nie klikasz i dodatkowo Cię ostrzega. To kwestia osobistych ustawień, bądź ich zlekceważenia 😄

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

@bronzub ty zawsze masz rację 😉

Faktycznie tak jest, że to użytkownik musi być w miarę obeznany, żadne oprogramowanie nie jest w 100% skuteczne, nie klikać w podejrzane linki, to podstawa, jak się nie ma pewności, to wcale w linki nie klikać, na telefonie tak robię, na Laptopie już nie, ale czasem jest mus.

• 478
  • 2195
  • 21

@IreneuszCD

IP16 ładnie to filtruje tak jak i połączenia głosowe, więc warto go używać, zamiast telefonu na Android 😄

Czy ten filtr na Ip16 to jakaś nowość? Mam 14 i nie mam świadomości, żeby takie coś było i trzeba blokować numery samodzielnie, za to androidy przynajmniej świecą na czerwono, że podejrzenie spamu