Podejrzenie włamania na telefon - jak anulować wszelkie subskrypcje i SMS-y/MMS-y premium?

ROZWIĄZANE

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2594
  • 10065
  • 38

Podejrzenie włamania na telefon - jak anulować wszelkie subskrypcje i SMS-y/MMS-y premium?

@j131napisał(-a)

Naprawdę, zachęcam cię do wejścia na stronę:
https://cert.orange.pl/cybertarcza/

ale co ona sprawdza, ta stronka? Wszedłem i dostałem taki komunikat:

Zweryfikowaliśmy Twój adres IP: 83.24.<ciach>.<ciach>.
Na urządzeniach, korzystających w ciągu ostatnich 3 dni z Twojej domowej sieci nie stwierdzono zagrożeń, wykrywanych przez CyberTarczę.

Jeżeli sprawdzenie, tak jak komunikat prawi, polegało na sprawdzeniu zdarzeń na tym i tylko tym IP przez ostatnie 3 dni, to ja przez ostatnie 3 dni miałem 3 różne adresy, bo w tym czasie 2 razy u mnie prądu nie było. Jeżeli więc dokładnie wierzyć tej treści, to nie można wierzyć metodzie, bo albo pominie zdarzenia sprzed aktualnej sesji, albo przypisze mi przewinienia niemoje. Chciałbym wierzyć, że to uproszczenie a sprawdzenie uwzględnia moje dawniejsze IP, no bo przecież są dostępne w logach O!. Ale jeżeli tak, to dlaczego tylko 3 dni?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2849
  • 12149
  • 75

Ta stronka sprawdza chyba , z jakich DNS korzystasz i może jakie porty masz "otwarte". Pewnie jeszcze jakieś pierdoly z IP, ale tak naprawdę to tylko reklama CT.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 882
  • 3821
  • 6

@pirenej  myślę że ta cybertarcza to zwykłe placebo:D żeby to sprawdzić należałoby hobbystycznie bardzo zawirusować jakiś komputer i wtedy wykonać test..... tym bardziej że przy podpisywaniu nowej lub przedłużaniu obecnej umowy są dwie dodatkowo płatne opcje cybertarczy, co one dają i na ile to działa nie wiem tym bardziej że wystarczy w funbox ustawić poziom zapory na średni i sam funbox zablokuje połowę internetu 
@bronzub  masz racje chyba trochę za bardzo na serio do tego podszedłem ale obecnie są sposoby żeby wyświetlać ludziom inny numer telefonu niż ten z którego faktycznie się dzwoni stąd moje obawy ale myśle że 15 tysięcy gier na androida to nie ten level i oby skończyło się na zwykłym spamie. 
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc 🙂

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 2
  • 0

A ja dałem się naciąć ;/

• 882
  • 3821
  • 6

Na co?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 472
  • 2782
  • 0

@_Artek_napisał(-a)

Obstawiałbym nawet próby wyłudzenia dodatkowych danych "na pracownika banku" ale akurat na to nie dam się nabrać bo wiem że wtedy wystarczy się rozłączyć i zadzwonić do banku bezpośrednio z aplikacji mobilnej 😛 

Możliwe też że sms który miał do mnie trafić z "kodem potwierdzającym" kosztował więcej niż 35zł i operator go zablokował i na tym sprawa się zakończy...

Za SMS do ciebie ty miałbyś zapłacić?! A to jakim cudem?

• 882
  • 3821
  • 6

Tak działają subskrypcje smsów mms'ów i połączeń typu premium. 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 472
  • 2782
  • 0

@_Artek_napisał(-a)

Tak działają subskrypcje smsów mms'ów i połączeń typu premium. 

Nie. Płacisz (wcześniej) za subskrypcję a nie za sms'a 😉

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8685
  • 35123
  • 293

@_Artek_napisał(-a)

...

myślę że ta cybertarcza to zwykłe placebo:D żeby to sprawdzić należałoby hobbystycznie bardzo zawirusować jakiś komputer i wtedy wykonać test..... tym bardziej że przy podpisywaniu nowej lub przedłużaniu obecnej umowy są dwie dodatkowo płatne opcje cybertarczy, co one dają i na ile to działa nie wiem tym bardziej że wystarczy w funbox ustawić poziom zapory na średni i sam funbox zablokuje połowę internetu

...

CT to na 100% nie jest placebo. Ale to już @Rosiu musiałby się wypowiedzieć. Strona raportująca którą wskazałem, to przecież tylko strona informacyjna.

Co do blokowania internetu przez zaporę FB to mylisz się całkowicie. Ta zapora w żaden sposób nie ingeruje w Twoje zapytania do internetu, na pewno niczego nie blokuje. Ona blokuje tylko próby dostania się z internetu do ciebie, czyli to gdy internet chce twoją sieć przeglądać to jest blokowany, kiedy twoja sieć chce przeglądać internet, to nie jest blokowana. Te nieliczne porty które są faktycznie blokowane nie są przy "przeglądaniu internetu" wykorzystywane.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2849
  • 12149
  • 75

Największą wadą CT jest, to że wycina http. Jak mnie to  denerwuje... Nie wiem, czy zawsze ale już tyle razy miałem z tym problem...