- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzień dobry,
proszę o
1. Włączenie dodatkowego zabezpieczenia np. poprzez kod abonencki, lub kod SMS, lub powiadomienie push w aplikacji mobilnej. Powód - strona jest źle zabezpieczona przed wyciekiem - można w "locie" i poprzez zapisanie sesji wyciągnąć dane typu hasło WiFi. Zapisałem stronę w trybie offline i te dane mogłem spokojnie wyciągnąć.
2. Wprowadzenie zgody/odmowy na prezentację tych danych, czyli czy wyrażam zgodę na dostęp do mojej sieci WiFi poprzez Mój Orange... Nie każdy chce, aby to latało po sieci Internet.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pacioreknapisał(-a)Toć to się do UODO nadaje. Ja tam nie wieżę.... to przecież pływa po Internecie... bo z każdego miejsca można się tam dostać....
No. Na wieżę wchodzić nie trzeba. Ale uwierzytelnić się i owszem, więc nie przesadzajmy. Nie zmienia to faktu że mnie się to też bardzo nie podoba. Tak bardzo że schowałem Funboxa do pudełka.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dobezpieczenie Mój Orange - zakładka moje WIFi
Już zgłaszałem taki pomysł. Nie spotkał się ze zrozumieniem. A kiedy pytałem o to na AMA zlano mnie ciepłym moczem, pardon, wyjaśniono mi że dane są genialnie zabezpieczone. Jedynym rozwiązaniem (skutecznym) jest zastąpienie rutera operatora własnym. Nawet wyłączenie WiFi w ruterze operatora nie zapobiega tej skandalicznej praktyce.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Toć to się do UODO nadaje. Ja tam nie wieżę.... to przecież pływa po Internecie... bo z każdego miejsca można się tam dostać....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pacioreknapisał(-a)Toć to się do UODO nadaje. Ja tam nie wieżę.... to przecież pływa po Internecie... bo z każdego miejsca można się tam dostać....
No. Na wieżę wchodzić nie trzeba. Ale uwierzytelnić się i owszem, więc nie przesadzajmy. Nie zmienia to faktu że mnie się to też bardzo nie podoba. Tak bardzo że schowałem Funboxa do pudełka.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wychodzi na to, że albo podwójny NAT, albo prosić Orange o terminal ONT..., bo to nie powinno latać wszędzie...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie widzę jak jakikolwiek NAT miałby coś rozwiązać? Możesz to rozwinąć?
Co do jednego jesteśmy zgodni na pewno: nie ma absolutnie żadnego powodu żeby operator przetwarzał w jakikolwiek sposób dane do mojego WiFi w dodatku bez mojej zgody, czy wręcz wbrew moim protestom.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A to wasze dane są przesyłane czystym stringiem? Lub jakimś MD5 ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Skąd, wszystko jest zamknięte w sesji https. Sciągane jakoś z dekodera do operatora (podejrzewam że do tego mają ten backdoor na VLAN 835) i z powrotem do apki lub portalu wysyłane przez internet, ale zaszyfrowane normalnie.