Dobezpieczenie Mój Orange - zakładka moje WIFi

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 34
  • 89
  • 0

Dzień dobry,

proszę o 

1. Włączenie dodatkowego zabezpieczenia np. poprzez kod abonencki, lub kod SMS, lub powiadomienie push w aplikacji mobilnej. Powód - strona jest źle zabezpieczona przed wyciekiem - można w "locie" i poprzez zapisanie sesji wyciągnąć dane typu hasło WiFi. Zapisałem stronę w trybie offline i te dane mogłem spokojnie wyciągnąć. 

2. Wprowadzenie zgody/odmowy na prezentację tych danych, czyli czy wyrażam zgodę na dostęp do mojej sieci WiFi poprzez Mój Orange... Nie każdy chce, aby to latało po sieci Internet. 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

@pacioreknapisał(-a)

Toć to się do UODO nadaje. Ja tam nie wieżę.... to przecież pływa po Internecie... bo z każdego miejsca można się tam dostać.... 

No. Na wieżę wchodzić nie trzeba. Ale uwierzytelnić się i owszem, więc nie przesadzajmy. Nie zmienia to faktu że mnie się to też bardzo nie podoba. Tak bardzo że schowałem Funboxa do pudełka.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

7 ODPOW. 7

• 8676
  • 35090
  • 293

Już zgłaszałem taki pomysł. Nie spotkał się ze zrozumieniem. A kiedy pytałem o to na AMA zlano mnie ciepłym moczem, pardon, wyjaśniono mi że dane są genialnie zabezpieczone. Jedynym rozwiązaniem (skutecznym) jest zastąpienie rutera operatora własnym. Nawet wyłączenie WiFi w ruterze operatora nie zapobiega tej skandalicznej praktyce.

• 34
  • 89
  • 0

Toć to się do UODO nadaje. Ja tam nie wieżę.... to przecież pływa po Internecie... bo z każdego miejsca można się tam dostać.... 

• 8676
  • 35090
  • 293

@pacioreknapisał(-a)

No. Na wieżę wchodzić nie trzeba. Ale uwierzytelnić się i owszem, więc nie przesadzajmy. Nie zmienia to faktu że mnie się to też bardzo nie podoba. Tak bardzo że schowałem Funboxa do pudełka.

• 34
  • 89
  • 0

Wychodzi na to, że albo podwójny NAT, albo prosić Orange o terminal ONT..., bo to nie powinno latać wszędzie... 

• 8676
  • 35090
  • 293

Nie widzę jak jakikolwiek NAT miałby coś rozwiązać? Możesz to rozwinąć?

Co do jednego jesteśmy zgodni na pewno: nie ma absolutnie żadnego powodu żeby operator przetwarzał w jakikolwiek sposób dane do mojego WiFi w dodatku bez mojej zgody, czy wręcz wbrew moim protestom.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

A to wasze dane są  przesyłane czystym stringiem? Lub jakimś MD5 ? 

• 8676
  • 35090
  • 293

Skąd, wszystko jest zamknięte w sesji https. Sciągane jakoś z dekodera do operatora (podejrzewam że do tego mają ten backdoor na VLAN 835) i z powrotem do apki lub portalu wysyłane przez internet, ale zaszyfrowane normalnie.