- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak możliwości otwarcia/wydruku w Acrobat Reader faktury z pliku PDF pobranego z MO
Od pewnego czasu (3-4 miesiące?) plik z fakturą w formacie PDF pobrany z portalu MO nie daje się otworzyć w Acrobat Reader. Tak dokładniej to otwiera się, pokazuje zawartość pierwszej strony i po sekundzie zamyka się. Z żadnymi plikami PDF z innych źródeł nie mam takich problemów. Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
Środowisko: Windows 10 64-bit, Acrobat Reader wersja 2024.005.20320
Na szczęście plik daje się normalnie otworzyć w przeglądarkach (Edge, Firefox) 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak możliwości otwarcia/wydruku w Acrobat Reader faktury z pliku PDF pobranego z MO
Na początek przeczytaj: Why a PDF won’t open on Adobe Acrobat | Adobe Acrobat
Czy starsze faktury z MO możesz otworzyć w tym programie bez problemów?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tolekmam zachowane faktury od początku 2023, sprawdziłem - poprawnie otwiera do maja 2023, wszystkie następne już źle. Zauważyłem, że wtedy Orange coś zmieniał i np. zmienił się format nazwy pliku z przykładowego "document_F0015687227_005_23.pdf" na "F0015687227_007_23.pdf", może przy okazji wprowadzili coś czego Acrobat Reader nie trawi i wyszło to dopiero po kolejnej aktualizacji AR?
Sprawdziłem, czy mam najbardziej aktualną wersję AR - mam, 24.005.20320.
Pliki PDF z wielu innych instytucji (bank, energa itp) są otwierane bez problemu.
Co by tu jeszcze... ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zobacz we właściwiościach pliku czy nie ma włączonego security dla PDFa (czyli zaznacz Unblock/Odblokuj):
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Miał, inne ściągane z zewnątrz też mają.
Zaznaczyłem "Unblock" i potwierdziłem, nie pomogło 😞
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bluesmanniakiSprawdź czy występują różnice w aplikacji/bibliotece użytej do stworzenia dokumentu. Przykładowe okienko https://community.adobe.com/t5/adobe-acrobat-online-discussions/how-to-change-or-unlock-document-pro...
PS Przypomniało mi się, że kiedyś AR miał problem z odczytem pliku jeżeli uprawnienia na zasobie nie pozwalały na modyfikację/zapis.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zwykle używam Firefox ale przed chwilą użyłem Edge - efekt ten sam.
Ale testując stwierdziłem przypadkiem, że... dokument "Rachunek szczegółowy" otwiera się bez problemu! Ten dokument rzadko ściągałem, zazwyczaj tylko oglądałem na ekranie w przeglądarce po otwarcie go z portalu MO, więc nie zauważyłem, że z nim jest inaczej niż z "Fakturą".
Czy ktoś z was nie mógłby ściągnąć swojej faktury i sprawdzić czy też tak ma czy też to ja tylko się tu biję nie wiadomo z czym?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnicknapisał(-a)@bluesmanniakiSprawdź czy występują różnice w aplikacji/bibliotece użytej do stworzenia dokumentu. Przykładowe okienko https://community.adobe.com/t5/adobe-acrobat-online-discussions/how-to-change-or-unlock-document-pro...
PS Przypomniało mi się, że kiedyś AR miał problem z odczytem pliku jeżeli uprawnienia na zasobie nie pozwalały na modyfikację/zapis.
Nie wiem jak uzyskać te informacje o bibliotece... Jedyne co mogę, to po otwarciu plik w przeglądarce w opcji "właściwości dokumentu" jest:
F0015687227_012_24 (1).pdf
196 KB (200 804 B)
FixFakturaIndywidualna
-
-
-
10.12.2024, 08:37:19
10.12.2024, 08:37:19
-
ORANGE POLSKA S A using ABCpdf
1.5
4
210×297 mm (A4, orientacja pionowa)
tak
Ale dla pliku "Rachunek szczegółowy" jest nieco inaczej:
F0015687227_012_24.pdf
99,3 KB (101 715 B)
FixSzczegolowyWykazPolaczen
-
-
-
10.12.2024, 08:38:56
10.12.2024, 08:38:56
-
OL Connect 2023.2.0.17816
1.5
1
210×297 mm (A4, orientacja pionowa)
nie
Rozumie ktoś coś z tego?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bluesmanniaki Porównaj atrybut „PDF wyprodukowany przez” z poprzednimi dokumentami.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »