- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
linia telefoniczna
Witam, dawno dawno temu mieliśmy telefon stacjonarny z orange ale wiadomo jakie są teraz czasy i każdy korzysta z telefonów komórkowych,więc zrezygnowaliśmy z telefonu stacjonarnego. Usunąłem gniazdo telefoniczne i ten kabel telefoniczny który szedł na balkon do puszki telefonicznej(uciąłem go przed puszka jakieś 20 cm) dodam że mieszkam w domku jednorodzinnym. Korzystaliśmy z internetu mobilnego ale kto korzystał z mobilnego internetu na kartę to wie jaki to jest syf, ciągle zrywa połączenie itp, dlatego zdecydowaliśmy się na internet stacjonarny z orange. Babka pytała się czy był tam kiedyś telefon stacjonarny więc mówię że był, to powiedziała że może mi zaproponować internet stacjonarny na łączu telefonicznym do 80 mb i że będę płacił 10 zł za utrzymanie łącza. W tej puszce są połączone 2 kable (obydwa są 4 żyłowe ale połączone są tylko 2 kabelki z jednego i 2 kabelki z drugiego) ten który idzie od słupa do puszki z tym co idzie z puszki do domu w moim przypadku to będzie szedł prosto do rutera i właśnie moje pytanie brzmi, czy on może iść prosto do rutera? chce kupić nowy kabel i połączyć go z tym co idzie od słupa, no i wiadomo zakończyć go końcówką rj 11, która jeżeli będzie mogła iść bezpośrednio do rutera. Bardzo dziękuję za poświęcony mi czas i czekam na porady i odpowiedzi oraz podpowiedzi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
linia telefoniczna
@kita1 tylko dwie żyły są wykorzystywane, więc jak połączysz czerwono-białą lub niebiesko-białą ze skrętką, którą sobie poprowadzisz do routera to będzie ok. Do połączeń zewnętrznych najlepiej użyć 3M Scotchlock
Jak będziesz sobie kładł instalację, to kup skrętkę czarną zewnętrzną(niekoniecznie żelowaną), dłużej wytrzyma. Kabel może wchodzić do routera, ale zostaw niezakończony wtykiem RJ-11. Lepiej jest, jak monter założy gniazdko.
P.S. Zapamiętaj którą parę skrętki instalacyjnej połączyłeś do kabla napowietrznego 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
linia telefoniczna
@BORAXnapisał(-a)@kita1 tylko dwie żyły są wykorzystywane, więc jak połączysz czerwono-białą lub niebiesko-białą ze skrętką, którą sobie poprowadzisz do routera to będzie ok. Do połączeń zewnętrznych najlepiej użyć 3M Scotchlock
Jak będziesz sobie kładł instalację, to kup skrętkę czarną zewnętrzną(niekoniecznie żelowaną), dłużej wytrzyma. Kabel może wchodzić do routera, ale zostaw niezakończony wtykiem RJ-11. Lepiej jest, jak monter założy gniazdko.
P.S. Zapamiętaj którą parę skrętki instalacyjnej połączyłeś do kabla napowietrznego 😉
@BORAX ale może iść bezpośrednio do rutera z tej puszki? Otworzyłem puszkę to właśnie są takie dwie złączki 3m identyczne, a mógłbyś pokazać jaka mam kupić tę czarną skrętkę? to kupie od razu kabel 15 metrów okrągły bo niby lepszy i te skrętkę o której pisałeś, to monter będzie już wszystko miał. Dzięki bardzo za pomoc
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
linia telefoniczna
@kita1@@ Zwykła skrętka komputerowa cat. 5e zewnętrzna. Możesz zarobić sobie rj11 i włączyć bezpośrednio w modem, ale po co, skoro można mieć gniazdko i przyłączyć router kabelkiem z zestaw
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
linia telefoniczna
@BORAX gniazdo chyba nie potrzebne będzie bo to tylko i wyłącznie ma iść do modemu żeby był internet.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
linia telefoniczna
@BORAX a w tej skrętce są 4 pary kabelków , to obojętnie które dwa połączę z kablem telefonicznym ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
linia telefoniczna
@kita1 Obojętnie, ważne aby ich nie rozparować. Sygnał musi iść w parze(np. niebieski i biało-niebieski)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
linia telefoniczna
@BORAX kupię dzisiaj wszystko wyślę później fotę i mi powiesz które że sobą polaczyc