- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzień dobry,
próbowałem rozwiązać mój problem na infolinii Orange i zostałem przekierowany tutaj...
Mam Orange Love światłowód od około 4 lat. Mam też FunBoxa 6. Od ponad dwóch lat używałem suffixu "/ipv6" w moim loginie do neostrady i dzięki temu miałem sieci IPv4 (za CGNATem przez DS-Lite) oraz IPv6 (z niezmiennym prefixem). Byłem bardzo zadowolony z tego rozwiązania. Jakoś przed świętami zauważyłem brak połączenia z internetem na IPv4. Ruch ode mnie wychodzi, ale nic nie wraca. Oczywiście, mogę wyłączyć IPv6 poprzez wymuszenie w ustawieniach FunBox'a bądź poprzez wykasowanie suffixu z loginu PPPoE. To jednak pozbawia mnie możliwości jednoczesnego korzystania z IPv4 i IPv6.
Na infolinii dowiedziałem się, że w ogóle nie ma opcji na jednoczesne działanie dwóch protokołów, co jest jakimś absurdem - no chyba, że to jest jakaś ostatnia zmiana w Orange?
Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem, może ma możliwość sprawdzenia tego u siebie?
Czy istnieje jakiś inny sposób na dotarcie do techniczego wsparcia z Orange? Do kogoś, kto się faktycznie zna na rzeczy?
Pozdrawiam,
Ślimak.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
brak IPv4 przy włączonym IPv6
@slimak7 zerknij na wątek.https://nasz.orange.pl/t5/Internet-domowy/ONT-Publiczny-adres-IP-IPv6-tryb-Bridge/m-p/400700
Ciekawe czy to przypadek czy faktycznie coś zmieniono?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 spojrzałem. tam jednak przeczytałem, że IPv4 i IPv6 powinny razem działać tak jak to miało miejsce u mnie przed świętami.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zgodnie z sugestiami zresetowałem Funboxa 6 do ustawień fabrycznych. Nie wgrałem mojego pliku z backupem, do loginu dodałem "/ipv6" i zadziałało jak należy (IPv4 oraz IPv6 działają).
Krok po kroku będę sobie urządzenie ustawiał tak jak było wcześniej gdyż wgranie mojego backupu ustawień powodowało ponowny brak IPv4. Widać coś w nich przestało być ok, mimo że nic tam od miesięcy nie zmieniałem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz