Nie można wyświetlić tego widżeta.

Zrywa połączenie po kablu z FunBox 3.0

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 27
  • 0

Witam. Zrywa mi bardzo często połączenie z netem. Po rozmowie tele z konsultantem wymieniłem w salonie Funboxa 3.0 na taki sam. Dalej zrywa. Jakie dalsze kroki powinienem podjąć? 
Konsultantka w salonie powiedziała mi że wyższy model routera nie przysługuje mi 😞  
Mam 600mb\s   ( szybkość mam ok ) 

11 ODPOW. 11

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 447
  • 1724
  • 6

@atego  po kablu Ci zrywa, czy po wifi?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7128
  • 29166
  • 230

Co ci zrywa? Połączenie WiFi między telefonem a FB3 czy połączenie światłowodowe FB3 z internetem?
Połaczenie światłowodowe powinno być stabilne i wszelkie zerwania kwalifikują się do reklamacji. Ale połączenia WiFi to loteria i w przypadku FB3 cudów po nich się nie należy spodziewać. Jeśli zależy ci na stabilnym WiFi to zainwestuj we własny AP i podłącz go kabelkiem do FB3, wtedy WiFi w FB3 możesz całkiem wyłączyć.

• 12
  • 27
  • 0

Zrywa połączenie po kablu z FunBox 3

Zrywa mi połączenie FB a PC łączone kablem. Odbudowuje się po około pół minucie . Przez jedno wieczorne  surfowanie potrafi kilka razy zerwać. 😞 

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2492
  • 11865
  • 102

Zrywa połączenie po kablu z FunBox 3

@atego Przewód zmieniony, inna karta sprawdzona?

• 7128
  • 29166
  • 230

Kabel do wymiany.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 206
  • 717
  • 0

Jeśli masz szybkość 6 00 Mb\s to powinieneś otrzymać FunBox 6 .

• 12
  • 27
  • 0

Sprawdzę jeszcze na dniach te dwie rzeczy. Aczkolwiek bardziej myślałem że kabel , karta to ewentualnie tłumienie, spadek transferu. 

• 7128
  • 29166
  • 230

Połączenie kablowe albo ma pełną prędkość na którą może się zestawić (czyli 10Mbps, 100Mbps albo 1Gbps - jeśli po drugiej stronie jest FB3 to powinno być 1Gbps), albo nie ma połączenia wcale. Przez uszkodzony kabel (lub luźna wtyczka) połączenie może albo zestawić się na mniejszą niż możliwa prędkość (10 lub 100), albo nie zestawić się wcale. Nie ma opcji żeby prędkość zmieniała się płynnie ze względu na stan kabla. Prędkości które masz w umowie nie są nigdzie blisko maksymalnych wydajności współczesnych kart sieciowych, o żadnym "tłumieniu" nie może być mowy.
Jakie są parametry połączenia widać w jego własciwościach na PC a także w menu FB3. Sygnalizują to też diody w gniazdku FB3. Jeśli przy "zrywaniu" diody w gniazdku gasną, to problem jest czysto sprzętowy.

• 12
  • 27
  • 0

cenne wskazówki. Wymieniłem kabel, przechodzę w tryb obserwacji 🙂