Zmiana adresu bez światłowodu, czy muszę płacić karę umowną?

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 14
  • 0

Cześć, przeprowadziłem się na nowy adres, gdzie nie ma możliwości przeniesienia mojego światłowodu. Orange proponuje mi internet mobilny albo rezygnację z umowy z karą umowną. Czy w takiej sytuacji naprawdę muszę płacić karę, skoro pod nowym adresem nie ma dostępnego światłowodu? Dzięki za pomoc.

12 ODPOW. 12

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1540
  • 6220
  • 58

@AleksandrK  zależy ile czasu masz do końca umowy. Sprawdź, czy taniej nie wyjdzie spłacić internet z góry.

• 3
  • 14
  • 0

Podłączyłem internet 7 czerwca, umowę zawarłem na 24 miesiące. Nie zakładałem, że będę się przeprowadzał, a jeśli już, to wiedziałem, że zazwyczaj można przenieść usługę na inny adres. Niestety w moim przypadku nie ma możliwości przeniesienia internetu na nowy adres, jedyną opcją jest internet mobilny. Pod poprzednim adresem, gdzie był podłączony internet, nowi lokatorzy nie są zainteresowani przejęciem usługi.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 13064
  • 77

@AleksandrK  Orange  idzie Ci na rękę dając możliwość przejścia na mobilny internet.   

• 1540
  • 6220
  • 58

@AleksandrK więc zmieniaj na mobilny bo i tak musisz płacić.

• 3
  • 14
  • 0

Chcę mieć światłowód pod nowym adresem, jednak Orange nie może świadczyć tej usługi w tej lokalizacji. Poniżej dodaję odpowiedni fragment umowy, czy nie dotyczy on właśnie takiej sytuacji? Warunki wypowiedzenia Umowy: (Odszkodowanie nie przysługuje nam, jeśli wypowiedzenie Umowy nastąpi w związku ze świadczeniem Usługi w sposób niezgodny z warunkami umownymi lub prawo do wypowiedzenia Umowy bez konieczności zapłaty odszkodowania wynika z przepisów obowiązującego prawa.)

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 13064
  • 77

Ale umowa dotyczy nowego adresu czy obecnego?

• 1540
  • 6220
  • 58

@AleksandrK  ale to nie jest wina Orange, że Ty się przeprowadzasz tam gdzie Oni nie mogą świadczyć usługi.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 504
  • 2400
  • 21

@AleksandrK Płacić z tytułu podpisanej umowy terminowej tak czy inaczej trzeba. Jeśli w nowym miejscu zamieszkania nie ma możliwości podłączenia światłowodu, to typowe jest też, że Orange proponuje internet mobilny - ja to traktuję jako wyraz dobrej woli ze strony operatora. Choć idealnym rozwiązaniem byłoby dogadanie się z nowymi lokatorami i przepisanie na nich umowy. Tak, czy inaczej internetu w nowej lokalizacji potrzebujesz, a jeśli światłowodu brak, to pozostaje mobilny. Pytanie jak tam z zasięgiem internetu Orange. Jeśli jesteś w zasięgu 5G N78 to super. Sam korzystam z internetu 5G Orange i jakość usług/stabilność/prędkości są takie, że wcale nie tęsknię za światłowodem  

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21770
  • 63578
  • 862

@AleksandrK poradnik dotyczący zmiany usługi Orange na nowy adres:

https://www.orange.pl/omnibook/zmiana-adresu-instalacji-uslugi-stacjonarnej

https://www.orange.pl/poradnik/przeniesienie-internetu/

Orange w przypadku braku możliwości świadczenia usługi stacjonarnej po przeprowadzce abonenta do nowej lokalizacji, proponuje usługi mobilne. Jeśli na takie warunki nie przystaje abonent, to rozwiązanie umowy z karą umowną.

Umowę podpisuje się na dany adres, więc jak nie można przenieść, to można jeszcze dokonać cesji na nowego właściciela, który będzie zajmował lokal po poprzednim właścicielu.