- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam, zauważyłem, że po włączeniu ipv6 na światłowodzie pojawia się wysoki ping. Widziałem ten problem już dawno, ale zignorowałem go, bo nie potrzebowałem wtedy ipv6 aż tak bardzo, a do tego chwilowo pomagał mi tunnel ipv6. Teraz jednak zastanawiam się, czy to coś jest nie tak u mnie, czy to odosobniony przypadek, czy może większość albo nawet każda osoba ma podobnie po włączeniu ipv6. Wiadomo, problem wystepuje najbardziej w grach i przy stałych połączeniach, no ale przelaczanie sie z ipv6 na ipv4 za kazdym razem jest dosyc uciazliwe. Chciałbym też zapytać, co w takiej sytuacji najlepiej zrobić i czy od razu kontaktować się z bok.
Mysle ze problem jest dosyc jasny, ale mam tez krotki filmik demonstracyjny
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@weke
Mam cały czas skonfigurowane DS, czyli zarówno IPv4 jak i IPv6, ale większość ruchu idzie po IPv6. Nie zauważyłem absolutnie żadnych z tego powodu problemów. Wszystkie statystyki po IPv6 są podobne lub lepsze niż po IPv4.
Z Twojego filmiku nic nie zrozumiałem, dla mnie to seria dość szybko zmieniających się obrazków przedstawiających jakieś ekrany gier FPP, tyle mogę z tego wywnioskować.
Zapewne więc nie tyle skarżysz się na to co napisałeś w tytule, co na problemy z grami w IPv6. No cóż, może tak być że gry te wymagają do działania IPv4, a przy sesji PPPoE zestawionej pod IPv6, protokół IPv4 jest obsługiwany nie-natywnie, z użyciem tunelowania DS-Lite. Wchodzi w grę dodatkowy CGNAT po stronie operatora. To może się grom nie podobać, i może też dokładać jeden hopek do trasy. Dlaczego chcesz mieć IPv6, skoro korzystasz z serwisów które wymagają IPv4 w wersji natywnej, to nie rozumiem, ale to przecież Twój wybór.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wysoki ping po włączeniu IPv6
Miałem podobnie, ale Ipv6 jest dla mnie zbędne więc sprawy nie ma. Zapytam z ciekawości, dlaczego nie możesz zostać na IPv4 ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@weke
Mam cały czas skonfigurowane DS, czyli zarówno IPv4 jak i IPv6, ale większość ruchu idzie po IPv6. Nie zauważyłem absolutnie żadnych z tego powodu problemów. Wszystkie statystyki po IPv6 są podobne lub lepsze niż po IPv4.
Z Twojego filmiku nic nie zrozumiałem, dla mnie to seria dość szybko zmieniających się obrazków przedstawiających jakieś ekrany gier FPP, tyle mogę z tego wywnioskować.
Zapewne więc nie tyle skarżysz się na to co napisałeś w tytule, co na problemy z grami w IPv6. No cóż, może tak być że gry te wymagają do działania IPv4, a przy sesji PPPoE zestawionej pod IPv6, protokół IPv4 jest obsługiwany nie-natywnie, z użyciem tunelowania DS-Lite. Wchodzi w grę dodatkowy CGNAT po stronie operatora. To może się grom nie podobać, i może też dokładać jeden hopek do trasy. Dlaczego chcesz mieć IPv6, skoro korzystasz z serwisów które wymagają IPv4 w wersji natywnej, to nie rozumiem, ale to przecież Twój wybór.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wysoki ping po włączeniu IPv6
oczywiście że mogę zostać, moje zapotrzebowanie na ipv6 będzie dalej zapewniał vpn i tyle. pytałem głównie z ciekawości, czy da się coś z tym zrobić i czy to tylko u mnie się tak dzieje. no cóż, już wszystko wiadomo 😁