- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Uszkodzony, nieczynny kabel ziemny. Orange zgodziło się na usunięcie. Co dalej?
Witam.
Nie wiem czy w dobry miejscu umieszczam pytanie, a może jednak ktoś mi pomoże.
Otrzymałam pismo od Orange na temat podziemnego kabla miedzianego, który "biegnie" przez moją działkę budowlaną. Orange zgodziło się na realizację inwestycji oraz na usunięcie uszkodzonego, nieczynnego kabla. I teraz moje pytania, kto ma usunąć ww. kabel i czy potrzebuję potwierdzenia w formie pisemnej o usunięciu kabla (w celu zlikwidowania z map) czy wystarczy pismo Orange?
Pozdrawiam
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Edzet skoro napisali pismo o usunięciu i stwierdzili, że kabel jest nieczynny, to można go usunąć..
Jednak póki nie przeszkadza, to przecież nie będziesz się pocił i go wykopywał specjalnie, aby tylko usunąć
Jeśli będzie w kolizji np z inwestycja budowlana, to masz czarno na białym że można ciąć
Usunięcie z inwentaryzacji jest po stronie Orange
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kabel będzie tuż pod domem,więc chciałabym mimo wszystko pozbyć się go,a co do wypisu z map to na końcu pisma z Orange poinformowano mnie,że owa infrastruktura może zostać usunięta z map,wnioskuję,że przeze mnie...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Edzet Ten usuwa, kogo kabel...Zawsze możesz wnioskować do odpowiednich instancji podpierając się pismem ( w końcu oficjalnym), że kabel jest nieczynny i do likwidacji , o usunięcie z ewidencji.
Według mnie to jednak rola operatora..
Tak z ciekawości-co to jest za kabel i jak ułożony. Jeśli ta infrastruktura jest przyszłościowa (np idzie w kanalizacji lub w rurce HDPE) to może warto potraktować ją jako przyłącze do domu, a nie od razu usuwać?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Edzet Generalnie nic nie musisz robić. To nie jest kabel energetyczny żeby Ci zagrażał. Jak kiedyś będziesz coś tam kopał w ziemi i natkniesz się na ten kabel to śmiało będziesz mógł go przerwać bez żadnych konsekwencji. Orange sam z siebie nie ma kolumn kablowych które by zajmowały się wykopywaniem starych kabli.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jest to stary,uszkodzony i nieczynny kabel telekomunikacyjny,puszczony idealnie przez środek działki budowlanej...także nici z wykorzystania go w przyszłości.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Edzet jak będzie przeszkadzał to tnij 8 na złom. Masz podkładkę
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję za pomoc🙂