Nie można wyświetlić tego widżeta.

Tylko na jednym urządzeniu nie działa Wi-Fi wieczorami od Funboxa 3. Co zrobić?

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 10
  • 0

Witam. Mam problem, codziennie od mniej więcej godziny 18/19 internet poprzez wifi nie działa, strony się nie ładują, ale wyłącznie na 1 urządzeniu. Poprzez kabel, hotspota, inną siec albo na telefonie działa. Narzędzie diagnostyczne windows twierdzi że "komputer jest skonfigurowany poprawnie ale system DNS nie odpowiada" 

Funbox 3.0 

Ma ktoś jakiś pomysł?

*Doprecyzowałem nawę tematu - moderator Wojciech.

7 ODPOW. 7

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14205
  • 58390
  • 705

@D4mn Zweryfikuj stan połączenia z siecią(w menu modemu w parametrach liniowych). później przywróć ustawienia fabryczne...Jeśli nie pomoże, zadzwoń na infolinię z poproś o weryfikację pracy usługi i ewentualne zgłoś problem. Może diagnoza pozwoli na określenie miejsca powstawania problemu.

Może będzie konieczna  wymiana modemu (skoro po kablu działa) .

Zastanawiające jest powstawanie problemów o określonej porze. Może warto sprawdzić otoczenie sieciowe wifi na aplikacji Wifianalyzer.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2203
  • 10535
  • 87

@D4mn Sprawdzić co się stanie po zmianie DNSów na urządzeniu (jak Windows to cmd i polecenie nslookup www.google.pl 1.1.1.1, ewentualnie zmienić DNSy w przeglądarce), sprawdzić blokadę dostępu do Internetu w FB3:

IMG_0593.jpeg

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2340
  • 12962
  • 61

@D4mn rozdziel 2,4GHz od 5GHz, połącz laptopa z siecią 2,4GHz i daj znać, czy pomogło, tak poza tym, daj zrzuty z konfiguracji komputera vs internet, jak karta sieciowa wifi ustawiona i jaki sygnał jest.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 460
  • 1898
  • 11

A czy na tym jednym urządzeniu, nie masz wbitego adresu jakiegoś dziwnego DNS na sztywno?

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 10
  • 0

Problem lezał jednak u mnie, w karcie sieciowej. Nie wiem gdzie dokładnie. Dokupiłem zewnętrzna kartę i jak ręką odjął. 🙂

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2203
  • 10535
  • 87

@D4mn Nowa karta, nowy MAC. Wspomniana przeze mnie blokada działa w oparciu o adres sprzętowy, dało się to taniej sprawdzić.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6312
  • 25753
  • 216

@D4mnnapisał(-a)

Problem lezał jednak u mnie, w karcie sieciowej. Nie wiem gdzie dokładnie. Dokupiłem zewnętrzna kartę i jak ręką odjął. 🙂

To teraz załóż sobie blokadę na tę nową kartę też i problem wróci. No ale już wiesz co wtedy zrobić: kupić następną.😂