- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telia.net
Cześć, dzięki za info. Przekażę to do techniki.
Niezależnie tak jak wspomniałem chciałbym uruchomić całą nową kategorię w zakresie wsparcia dla gier.
Piszcie co Was będzie interesowało. Ja uważacie że warto to ująć w aktualnej strukturze Nasz Orange, co wydzielić co połączyć, jakie informacje będą ważne, czy chcecie wsparcia ekspertów z sieci etc. Pewnie chwile nam to zajmie ale chciałbym od razu zrobić to dobrze więc Wasza pomoc i pomysły bardzo się przydadzą.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telia.net
Od kilkunastu lat jestem użytkownikiem Neo, ale to co się teraz wyprawia z utrata pakietów to szok. Widzę, zę dzisiaj coarz cięzej już o towar wart swojej ceny. Gram w WoT i od parunastu dni jet problem z pakietami. Oczywiście po sprawdzeniu widać to co u innych czyli problem z Telia.net.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telia.net
Można podzelić główny dział Gaming/Gry na poddziały Packet Loss i Ping/Latency/Jitter
w tych podziałach pokategoryzować Gry: LoL, CS:Go, Bf4 i inne i tam wklejać na jakiej grze, występują packet loss i skoki latency który skok routingu muli, kazdy powinien miec program WINmtr i ping ploter, w których godzinach występuje problem i dodatkowo dział jak sie obsługiwać tymi programami
Tylko niech już Orange poprawia swoje wyjscia na świat, a nie liczenie ze ludzi bedą im podawać na tacy i będzie takie łatanie, to trzeba całość poprawić i dodatkowo dział z wieściami który ktoś y sumiennie aktualizował a nie raz na rok jakaś wiadomosć ze cos zostało zmienine ale i tak nie ma zadnego wpływu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telia.net
Ale tu nie chodzi tylko o gry... Niektórzy pracują w domach, i mają problemy z pobraniem/wysłaniem plików na serwery ftp za granice, pobranie obrazu iso linuxa to z oszołamiające 300 kilobajtów/s = łącze 2,4 megabita (a mam zainstaowane 100).
Zrozumiałbym, gdyby poszlo nawet 50% przepustowości łącza ale to jest kilkadziesiąt razy mniejsza prędkość.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telia.net
@Remi, @andylbn Zgadza się. Problem dotyczy całości ruchu idącego przez Telię. Nie ma znaczenia czy to gry, ładowanie stron www czy też transfer plików (ftp, wetransfer). Światłodowu używam w 80% do pracy. W zasadzie od początku tego roku jest to niemożliwe w ciągu dnia. Na łączu 600/60 transfery rzędu 2,4/60 Mbit. Gdyby nie fakt posiadania netu mobilnego jako backup byłbym w głebokiej d... Postawa operatora jest żenująca.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telia.net
@Groosheck rozwiązaniem jest VPN z wpięciem do TPIX'a. Oczywiście nie ma nic za darmo, więc trzeba wziąć pod uwagę koszt takiego rozwiązania (10-30zł/msc). Na pewno jest to lepsza alternatywa od internetu mobilnego.
Jednak nadal skandalem pozostaje fakt, że trzeba korzystać z VPNów do korzystania z sieci, ponieważ usługa dostarczana przez Orange jest fatalnej jakości.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telia.net
Moim zdaniem, żeby wyleczyć taką sytuacje proponuje proste rozwiązanie polegające na tym, że klient mógłby rozwiązać umowę np. w ciągu dwóch miesięcy i wtedy byłoby jasne czy im się opłaca, żeby było takie dziadostwo jak jest, czy by coś zrobili konkretnego. Musiało by się zmienić jedynie prawo i wtedy powiedzenie "klient masz pan" miało by znaczenie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telia.net
@andylbn Wybacz, zapomniałem sie troche, oczywiscie masz racje, że nie chodzi tylko o gry, problem jest ogólny.
@MT293782 możesz troche rozwinąć temat z tym wpięciem do TPIX'a w VPNach nie jestem jeszcze taki rozeznany, korzystałem z różnych programów i narazie najlepiej sprawdza sie kepard i najtanszy jaki znalazłem aczkolwiek tez potrafi lagowować i sypac packt lostami.
@Groosheck wydaje śie że to nie tylko problem Telli, chyba ze to to samo, ja mierząc Winmtrem albo ping ploterem, widzę problem przy jednym ze skoków z open Frnkfurt transit, chociaz któregoś razu kiedy ten punkt "odpowiadał" była to jakoś godzin 3 w nocy to sprawdzając droge do tego open transitu szło przez telie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telia.net
@damlew88 VPN który z Twoim komputerem komunikuje się po łączach Telii lub innych z którymi Orange ma problem nic nie da bo jak już sam zauważyłeś, będą straty pakietów. Więc trzeba szukać serwera VPN'a, który jest wpięty do punktu wymiany Orange (TPIX) i całkowicie omija telię czy też routing zagraniczny. Ja korzystałem z dwóch polskich dostawców - mydevil i vpnonline. Dostawcy Ci mają kilka/kilkadzesiąt serwerów i trzeba korzystać z tych, które są w Warszawie (najlepsza trasa dla Orange).