Szybkość pobierania 100/100 na kablu ktory poprowadziłem przez ścianę. Co się mogło stać?

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Szybkość pobierania 100/100 na kablu ktory poprowadziłem przez ścianę. Co się mogło stać?

Dlatego właśnie że jesteś zielony (każdy kiedyś był), proponuję gniazdko zamiast wtyczki. Wtyczki tak łatwo uszkodzić przy przeciąganiu, że właściwie cud że w ogóle to działa. Do 1Gbps jednak wszystkie kabelki (osiem sztuk) muszą pewnie stykać. I nie jest wszystko jedno który gdzie jest we wtyczce.
W gniazdkach masz to wszystko dość czytelnie rozpisane/rozrysowane. Na alledrogo znajdziesz bez problemu gniazdka odpowiedniej kategorii. Wygodnie się je montuje takim specjalnym ustrojstwem, też do zakupu, ale dla jednego kabelka chyba nie warto inwestować. Wystarczy dobry wzrok, jakieś małe cążki lub nożyczki i zwykły śrubokręcik.

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 15
  • 9
  • 1

@j131 Tylko też nie wiem jakby to miało wyglądać te gniazdko dlatego iż mam tylko jedna wtyczke a jak widzę to z jednej wtyczki robi się te gniazdko i do tego gniazdka trzeba by było dokupić kolejny kabel jak mi sie wydaje 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

@polishmennapisał(-a)

@j131 Tylko też nie wiem jakby to miało wyglądać te gniazdko dlatego iż mam tylko jedna wtyczke a jak widzę to z jednej wtyczki robi się te gniazdko i do tego gniazdka trzeba by było dokupić kolejny kabel jak mi sie wydaje 

Tak właśnie. Będzie minimalnie drożej, ale za to technicznie poprawniej i łatwiej do ogarnięcia - pod każdym względem. Kabel z gniazdka do komputera może nawet być typu "linka" czyli nieco elastyczniejszy, krótszy i przez to mniej problematyczny.

Wtyczkę nową też można samemu zarobić, wtyczki są tanie, ale do tego trzeba specjalną zaciskarkę i jest to znacznie trudniejsze niż gniazdko.

Ostatecznie możesz zlecić to komuś, ale wtedy na pewno będzie dużo drożej. No chyba że mieszkasz gdzieś blisko...

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@polishmen Dobrze zrozumiałem, że przewód prowadzisz poza budynkiem?

• 15
  • 9
  • 1

@j131  a jakbym chcial zrobić ta wtyczkę to jakbym miał wybrać nową wtyczke to modularna czy przelotowa?

• 15
  • 9
  • 1

@Samotnick no około metr jest poza budynkiem może lekko więcej

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@polishmen  wtyczkę teoretycznie trzeba dobrać do kabla. Jeśli to linka, innej wtyczki używasz niż do drutu. Do instalacji na zewnątrz kabel powinien być żelowany, ale na tym dystansie nie musi.

Zaletą gniazd jest prostota wykonania podłączenia kabla i pełna kontrola nad instalacją w przypadku problemów, bo gniazdo jest wielorazowego podłączenia kabla. 

Ja osobiście poszedłbym w tą stronę 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5931
  • 57

@polishmen  operacja poprowadzenia kabla była na tyle skomplikowana, że mógł się gdzieś uszkodzić.

• 15
  • 9
  • 1

@agat13 No dobranie wtyczki do kabla nie jest takie trudne gdy pisze do jakiego rodzaju kabla jest dana wtyczka tylko bardziej pytanie jaki jej rodzaj wybrać czy modularna czy przelotowa 

• 15
  • 9
  • 1

@Glut No jutro mi przyjdzie nowy kat 6 jeżeli sie tej wtyczki nie naprawi to go zamienie