- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Spadek prędkości, jakości połączenia
@krzysiek64 O przeciążeniach to na centrali to raczej wiedzą o razu, jeśli chodzi o stan linii (błędy) to trzeba zgłaszać. 2 km. odległość to antena zewnętrzna konieczna, jeszcze kwestia co tam jest z tego przekaźnika, warunki terenowe czyli las, budynki to co może przesłaniać. I najważniejsze jakie jest obciążenie użytkownikami.
Ja mam odległość rejon 300 m. Oczywiście sprawdzone, że łączy się właśnie tam. Router huawei b315-s22 na wewnętrznej antenie.
Oczywiście na reklamy to nie patrzeć. Trzeba zbadać co w danym miejscu najlepiej działa, a i tak nie będzie to pewne w działaniu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim Sprawdziłem teraz połączenie i albo to jest przypadek, albo rzeczywiście coś zrobili 🙂 Jeśli tak będzie wyglądała linia w piątek/weekend to będę w szoku
Mam jeszcze router tplink i na nim pewnie ping byłby niższy ale niestety jestem zmuszony do używania liveboxa ze względu na telefon
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ogólnie nie będą niższe jak to jest Tp-link na TrendChipie zrobiony to może być o 1-2 ms. mniej. Tak jest u mnie. Jeszcze kwestia ustawienia na porcie. Jak ma się dobór opóźnienia kształtować. Od tz. święta automat zmniejszy mi ping z 19ms do 18-17ms bez znaczenia. I tak ping wzrasta wraz z wykorzystaniem pasma także te 19ms tak jak pokazuje Ookla to wartość najniższa. 35-55ms. to normalny ping w neostradzie. Można sobie sprawdzić ping do DNS-a Orange, wtedy ta wartość powinna być najmniejsza.
pathping do onetu teraz robiony godz. 21,40
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak jak myślałem, piątek i znowu duże straty pakietów w losowych momentach. Napisałem znowu na livechacie to dowiedziałem się o przeciążeniach na centrali i rozbudowie. Fajnie, że informują klienta o takich rzeczach dopiero jak się do nich napisze. Czekam do końca miesiąca, może zdarzy się CUD, w innym wypadku pozostaje mi zmiana dostawcy internetu, bo nie będę czekał do 23 żeby odpalić jakaś grę online, czy liczyć że na farcie uda się obejrzeć jakiś mecz 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@krzysiek64Tylko kiedy zostanie rozbudowana/zmodernizowana centrala to nie wiadomo kiedy nastąpi ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim Zadzwonię może jutro do nich i sprawdzę może tam ktoś ma takie informacje, chociaż pytanie czy jest to prawda, czy też zbywają ludzi taką opowiastką.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@krzysiek64 takie "zacięcia" internetu do dobrze jeszcze jest skonsultować z innymi użytkownikami w pobliżu, czy u nich też to występuje. To jest tak wymyślone, że ewentualne przeciążenia nie obligują operatora do niczego są bo są i tyle.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim Problem praktycznie występuje w tych samych porach, gdyby było to losowo np. rano albo późny wieczór to można by problemu szukać gdzie indziej. Telefon też trzeszczy + zrywa linie gdy już jest naprawdę sporo straconych pakietów. Skoro nie potrafią zapewnić tego samego dostępu to powinni ograniczyć dostęp dla ludzi którzy masowo pobierają z torrentów bo to pewnie oni głównie zamulają dostęp
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telefon też trzeszczy + zrywa linie gdy już jest naprawdę sporo straconych pakietów.
Ale w telefonie to nie może szumo - trzeszczeć po podniesieniu słuchawki i ciśnięciu jakiejś cyfry powinna być cisza. Jeszcze zależy od konkretnego aparatu. Telefon przewodowy zasilany z linii.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim W sensie kiepska jest jakość połączenia przy dzwonieniu do kogoś/jak ktoś dzwoni.