- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Routing ogólnie
Wybacz, że zapytam ale czytasz to co piszesz przed kliknięciem "Wyślij"?
Jedno zdanie wskaż, gdzie ktokolwiek napisał jakoby technologia miała wpływ na routing. Kto i gdzie napisał, że na światłowodach powinien być inny routing?
Rozumiem chęć zabłyśnięcia pojęciami z internetu, natomiast wszystko jest wyjaśnione dokładnie w tym wątku co można zrobić aby routing poprawić, oraz co jest w porządku i nie wymaga zmian. ,
O ironio ja napisałem wcześniej, że my wyjątkowo późno zaczęliśmy ogólnie budować infrastrukturę, stąd duże pokrycie światłowodami w sieci tranzytowej krajowej.
Co ma do rzeczy brak tranzytu w przypadku ISP?
A są operatorzy innego Tieru? I czy można z nich korzystać aby poprawić routing?
Mówię ja i masa innych użytkowników, że otwarcie się w TPIX/PLIX rozwiąże całą masę problemów - a do Ciebie to nie dociera.
Kompletnie nie czytasz tego, co piszemy w tym wątku; używasz pojęć, których znaczenia najwyraźniej nie znasz, bo używasz ich kompletnie niezasadnie.
Fajnie, że znalazłeś w internecie te pojęcia, ale naucz się jeszcze wykorzystywać je w odpowiedniej sytuacji, tak samo poćwicz czytanie ze zrozumieniem.
Moderacjo wybacz agresywny wpis, ale jak czytam takie banialuki to autentycznie tracę wiarę w ludzkość.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Routing ogólnie
Wiedzę o telekomunikacji można czerpać z podręczników, można i czerpać z forów o grach. Otwarcie TPIX/PLIX wcale nic nie rozwiąże. Jakieś 5-7 lat temu wszyscy narzekali na telię w Neostradzie - można poszukać wpisy na starym form Orange, telepolis, elektrodzie. I co się stało? Nie wiele przechodzi przez telię. Czy wszyscy na sali są zadowoleni?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Routing ogólnie
Ja pisałem kilka razy już, że z tranzytu zagranicznego Orange (czyt. Opentransit/Telia/RETN) jestem bardzo zadowolony. Pingi są lepsze niż na łączach konkurencji. Natomiast jeśli chodzi o routing krajowy - ten leży totalnie.
Brak openpeeringu w jakimkolwiek dużym IX-ie to największa bolączka Orange, gdyby ten krajowy routing był dobry to mieszanka zagraniczna + krajowa mogłaby śmiało nazywać się siecią #1 pod względem jakości.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Routing ogólnie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Routing ogólnie
I tak ceny są regularnie od paru lat podwyższane. Uważam, że gdyby nawet dać podwyżkę zamykającą się w granicach 5-10 PLN/m-c, ale kosztem realnego zwiększenia jakości (niejednokrotnie mówiłem ja i wielu innych, że z TPIX-a pingi są nieco lepsze do krajowych serwerów niż przez tranzyt) - ludzie by to zaakceptowali. Rosną zarobki, więc taka podwyżka to praktycznie nic - a biorąc pod uwagę liczbę klientów, dałaby na prawdę ogromny kapitał. Tylko przeznaczyć to na inwestycję w otwarcie TPIX-a dla większej liczby klientów, a nie na nic innego.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Routing ogólnie
@Anonim żeby było dużo lepiej, trzeba by abonament za net podnieść o 1/2 czy nawet 100%, czy wszyscy by się zgodzili na takie podwyżki, bo mniej niż połowa gra w gry, gro tylko net przegląda czy ściąga pliki, mi obecny stan usług po kablu wystarcza, dla graczy musiała by być premium usługa, ale czy to się operatorowi opłaci.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Routing ogólnie
Czy ja wiem. Cena pasma 200Gb/s w TPIX raczej nie jest większa niż 5-cyfrowa kwota - tym bardziej, że to IX... Orange 😉 A na prawdę - nie trzeba więcej 😉 Twitch - opentransit. VOD (Netflix, HBO Go, IPLA, Showmax, YouTube, Stream TVP etc.) to bezpośrednie styki - albo nawet cPoPy.
Gry dużo pasma nie pobierają, więc nie byłoby problemu z kosztami. Kwestia optymalizacji tras - to, co można i wymaga niskich pingów - właśnie gry P2P/oficjalne serwery w Polsce etc. puścić TPIX-em (a jest to możliwe), cała reszta - która wymaga przede wszystkim przepustowości (VOD-y właśnie, FB, pobieranie np. Steam etc.) dać tranzytem.
Owszem, nie jest to zero-jedynkowe i proste, ale do zrobienia i wcale nie takie kosztowne 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Routing ogólnie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Routing ogólnie
@Anonim mniej na uwadze przygotowanie wszystkiego i cała reszta, ktoś musi za to zapłacić, wszyscy użytkownicy tacy chętni do opłat ekstra nie są, napiszę wprost, większość chciała by tanio i lepiej niż za granicą, gdzie gracze mają gro usług jak trzeba, nie da się tanio i dobrze.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Routing ogólnie
@Piotrekk85 Ale to nie jest ułatwienie tylko dla graczy. Stabilnego pingu potrzebują również różnorakie usługi VoIP, niskie opóźnienia wymagane są w przypadku transmisji na żywo (np. zagraniczne sportowe etc.).
Nie ma miejsca na utraty pakietów w przypadku takich usług.
@Anonim Wiadomo - to nie jest proste i szybkie do zrobienia, ale wierz mi że kosztowo nie obciążyłoby to Orange nie wiadomo jak.
Nie chodzi o to, by było taniej i lepiej niż za granicą (a powiem Ci szczerze - że jest i tak lepiej! Za granicą dużo ofert ma limity transferu, niestabilne prędkości etc. - więc my na prawdę nie mamy się czego wstydzić), a żeby było po prostu dobrze 😉
I o ile jestem w stanie zrozumieć sytuację, że płacenie innym IX-om typu PLIX/Thinx/POZIX etc. jest bzdurą i głupotą w przypadku Orange, o tyle nie jestem w stanie pogodzić się z faktem, że Orange ma własny punkt wymiany ruchu i normalni klienci nie mogą skorzystać nawet z 200 Gbps openpeeringu w nim. A to nie jest drogie, nie jest to niestabilne a byłoby to zdecydowanie pomocne.