Nie można wyświetlić tego widżeta.

Publiczny IPv4 (bez CGNAT'u) przy korzystaniu z IPv6

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6339
  • 25898
  • 216

@f00ku55 

Przeszukiwanie forum NO nie należy do najłatwiejszych, więc sobie odpuszczę, ale, tak jak pisałem w tych dyskusjach, ktoś tu na 100% potwierdził, że stabilne zestawienie obu sesji PPPoE na jednym łączu jest możliwe. Masz wtedy i natywny IPv4 i IPv6 na ruterze. Co dalej z tym zrobisz, to już zależy od możliwości rutera (i Twoich oczywiście). Prowadziłem z tym kolegą dłuższy dialog, i ni mam powodu mu nie wierzyć. Pamiętam, że testował łączną wydajność takiej konfiguracji i stwierdził, że przepustowości (niestety) się sumują - nie da się w te sposób podbić sobie pakietu. Więc wygląda na to że się da. Jeśli uda mi się namierzyć tamten dialog to go przywołam.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 402
  • 1240
  • 10

Też pamiętam, że było coś takiego, ale szczegółów nie pamiętam. Mi w żadnym wypadku nie zależy na dwóch sesjach PPPoE, bo to w ogóle jest antyczny wynalazek i powinien umrzeć.

Chodzi mi wyłącznie o to, aby przy włączonym IPv6 otrzymywać również natywne, publiczne (nie musi być stałe) IPv4 ponieważ obecny config powoduje, że jednak troszkę rzeczy nie działa prawidłowo, głównie najróżniejsze gry.

Dodatkowo ja korzystam z Funboxa 6, nie narzekam na niego, ale nie mam swojego routera na którym mógłbym kombinować. Jestem skazany na łaskę Orange 🙂

• 6339
  • 25898
  • 216

• 6339
  • 25898
  • 216

No, na to że FB6 doczeka się jakiejś innej implementacji IPv4 bym za bardzo nie liczył. Tak że tak.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2217
  • 10615
  • 89

@f00ku55 Przecież adres v4 przy konfiguracji z CGNAT jest publiczny, tyle, że wspólny dla wielu użytkowników.

• 402
  • 1240
  • 10

Wiem. I jeżeli jest wspólny dla wielu użytkowników to znaczy, że nie jest publiczny ponieważ ja się do swojego serwera przez niego nie dostanę. To jest adres za CG-NAT'em.

• 2217
  • 10615
  • 89

@f00ku55 Oczywiście, że jest publiczny i dostaniesz się do zasobów po przekierowaniu portów.

• 402
  • 1240
  • 10

Przekierować porty to ja sobie mogę na FB, a nie na NAT'cie Orange. Żadna ze stron sprawdzających otwarcie portów nie zaraportowała ich otwartych po teoretycznym ich otworzeniu na FB. Jest to fizycznie niemożliwe.

• 2217
  • 10615
  • 89

@f00ku55 Napisz konkretnie jakiej usługi nie udało Ci się uruchomić to postaramy się pomóc. Przekierowania musza działać. Nie działa DMZ, z wiadomych względów.

• 402
  • 1240
  • 10

Żadnej konkretnej. Po prostu kiedyś miałem już do czynienia z NAT'em operatora i tam nie dało się odblokować absolutnie żadnych portów z tego powodu. Przecież chyba w Orange nie może być inaczej?

Dodatkowo przyznam, że nie za bardzo rozumiem sam fakt przekierowywania portów przy DS-Lite w Orange.

Na przykładzie klienta BT Transmission na Mac'u - przy przekierowaniu automatycznym portu (UPnP) aplikacja raportuje, że port jest zamknięty. Jak do tego odblokuje ten sam port w przypadku IPv6 to już podobno jest otwarte. Ale najśmieszniejsze jest to, że wyłącznie odblokowanie portu IPv6 wystarczy do tego, aby Transmission pokazał, że jest on otwarty. Tylko jak to możliwe, skoro ten sam port na IPv4 nie jest otwarty?