Nie można wyświetlić tego widżeta.

Problem z wysyłaniem poczty w Outlooku

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 7
  • 0

Witam, od tygodnia jestem użytkownikiem m.in internetu domowego z Orange, router Funbox 3.0. Niestety dość szybko z żoną zauważyliśmy z żoną problem z pocztą wychodzącą w Outlooku. Każde z nas ma pocztę w innej domenie ale problem jest identyczny (maile nie wychodzą ze skrzynki wychodzącej tylko tkwią w nadawczej). W biurze czy hotelu nie ma tego problemu, stąd podejrzenie że problem tkwi w domowej sieci wifi. Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu gdyż pracownicy Orange stwierdzili że po ich stronie wszystko jest OK, zalecili restart routera a na koniec bezradnie rozłożyli ręce i odesłali do tego forum.

16 ODPOW. 16

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 572
  • 2164
  • 9

@MicMaj  zaktualizuj Outlook. Wersją starsza niż 2016 może mieć problem.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1402
  • 5687
  • 30

Możliwe, że masz ustawiony port 25 dla serwera SMTP. Ten port domyślanie jest blokowany przez Orange z przyczyn bezpieczeństwa.  Najlepiej zmienić go w ustawieniach na szyfrowany, zgodnie z dokumentacją dostawcy poczty lub wyłączyć blokowanie portu 25.

Informacja, jak to zrobić jest pod linkiem:

https://www.orange.pl/kid,4000377334,id,4002357192,title,Bezpieczny-Dostep,article.html?searchedElem...

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 7
  • 0

Dziękuję, a możesz uszczegółowić o ustawienia czego dokładnie chodzi? Bo nie wiem czy samego Outlooka , routera Orange czy jeszcze gdzie indziej szukać? Wczoraj wszedlem w apkę Mój Orange ale nie mam tam takiej uslugi jak Bezpieczny Dostęp...

• 939
  • 3758
  • 32

@atlas_cudow 

To prawdopodobnie jest to.

@MicMaj 

Ja mam na 465 i działa a mam też Orange tyle że mobilne.

• 1402
  • 5687
  • 30

Każdy klient domyślnie ma włączoną blokadę portu 25. Sam port musisz zmienić w ustawieniach serwera SMTP w Outlook ,czyli Sewer poczty wychodzącej.  Sprawdź na jakich portach twój dostawca działa, oprócz 25 i go wprowadź do ustawień w Outlook. 

Wyłącznie blokady portu 25 powinno być totalną ostatecznością.

@Zeusek  Port musi być ustawiony na taki, na którym działa serwer. Faktycznie najczęściej jest to 465 , ale np korporacje ustawiają jakieś dziwne porty.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2550
  • 12123
  • 104

• 1402
  • 5687
  • 30

@MicMajJeżeli chcesz dokładną instrukcję, jak zmienić port SMTP, to napisz na jakim urządzeniu masz Outlook i z jakiego dostawcy poczty korzystasz.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2550
  • 12123
  • 104

@MicMajMicrosoft 365, Exchange?

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2888
  • 10710
  • 59

@MicMaj a co to ma wspólnego z Orange? Internet działa to problem zawsze jest po stronie użytkownika. Po primo każdy portal podaje dokladnie jak ma być ustawiony klient poczty przychodzącej i wychodzącej. Należy się do tego stosować. Po drugie należy sprawdzić czy poczta działa prawidłowo przez stronę www. Jeśli tak to znaczy że masz źle skonfigurowany program pocztowy. Orange nic do tego nie ma.