Problem z prędkością pobierania na konsoli Xbox Series X

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 17
  • 52
  • 0

Witam,

Mam problem z prędkością pobierania gier/aktualizacji systemu na konsoli Xbox Series X.

Posiadam internet światłowodowy 8 Gb/s. Funbox 10. Konfiguracja ipv4. Konsola podpięta jest bezpośrednio do funboxa poprzez eth. 

Pobieranie gry ze sklepu prędkość do 10 Mb/s 

Szczegółowe statystyki sieci wykonane na xboxie:
szybkość pobierania: 755 Mb/s

szybkość przesyłania 673 Mb/s

Utrata pakietów 0%

Rodzaj NAT otwarty

9 ODPOW. 9

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35106
  • 293

Ta konsola chyba ma gigabitowy port eternetowy, więc szybkość rzędu 800Mbps jest normalna.
Co dalej w sieci się dzieje, trudno zgadnąć.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2929
  • 13882
  • 129

@grzegorzkrk1 Na szybko znalazłem, prócz rad dotyczących rezygnacji z WiFi czy zmiany DNSów, aby odłączyć konsolę od zasilania (wyciągnąć kabel z gniazdka) na kilkanaście sekund.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2844
  • 12106
  • 74

A nie o pomyliłeś jednostek? Bo wydaje mi się że pokazuje Ci 10MB/s a nie 10Mb/s. Czyli wychodzi jakieś 600MB na minutę.

• 17
  • 52
  • 0

Nie pomyliłem jednostek jest 10 Mb/s. Teraz i tak jest lepiej bo dochodzi czasami do 60 Mb/s. Poprzednio posiadałem internet od ups ta sama konsola i nie było problemu wszystko śmigało jak należy. 

• 2844
  • 12106
  • 74

A może.. kiedyś grałem troszkę na Xbox. Też pobieranie mi pokazywało dość dziwnie. Skakało między 30 a 60Mbpsz, ale chyba dlatego, że czasem pobierała kilka gier na raz.

• 17
  • 52
  • 0

Nie da się pobierać kilku gier naraz na xboxie. Rzeczy się wchodzą w kolejkę. Zawsze ściąga się jedna. 

• 2844
  • 12106
  • 74

Może , może. Dawno nie odpalałem konsolki. W każdym razie też tak mi to pokazywało, ale uznałem, że nie ma co się tym przejmować.

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Czy w tle była włączona gra? Wyłącz ja, a pobieranie będzie szybsze.

Kolejka pobierania gier działa chyba niezależnie i równolegle do aktualizacji systemu, może i akurat ta się pobierała?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35106
  • 293

Konsola służy do grania, do tego jest przygotowana sprzętowo i programowo. Ale nie ma w niej sprzętowego wsparcia dla dużych przepływności połączeń, do grania nie są takie potrzebne.
Jeśli miałeś nadzieję że osiągniesz 8 Gigabitów na sekundę na konsoli, to była to nadzieja bezpodstawna.
W sumie nie jest jasne czego oczekujsz od nas, czy coś ci przeszkadza w grze na tej konsoli?