- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z prędkością internetu
Witam, od czterech miesięcy używam internetu domowego w Orange. W domu mam zainstalowany router Orange Funbox 2.0 z modułem Wi-fi. W umowie mam zapisane prędkości internetu do 80 mb/s; na stronie Orange w miejscu mojego zamieszkania również widnieje informacja o prędkości 80 mb/s. W rzeczywistości jednak internet nie przekracza progu 40 mb/s (zazwyczaj 35 mb/s). Tutaj pojawia się moje pytanie: czy jest to wina routera, który dał mi Orange; wina leży po stronie kabli i ich maksymalnego przesyłu; jest jakaś inna możliwość?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jestem informatycznym imbecylem i nie mam pojęcia co to :/. Chodzi o zrzut ekranu z informacjami z Orange Funbox?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wyszło mi takie coś:
Myślisz, że przyjmą reklamację skoro na umowie mam do 80 mb/s. Wiem, że w innych sieciach jest z tym problem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję za pomoc, temat do zamknięcia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Rafał10 Prędkość VDSL jest od 20 do 80 Mbit/s. @Piotrekk85 Doskonale o tym wie i tu nie ma co naprawiać.To determinuje odległość od centrali i jakość kabli. Taka specyfika technologii xDSL i fizyki nie przeskoczysz. Nie przysługuje Ci żadna rekompensata z tytułu, że nie ma 80Mbit/s. Wystarczy poczytać umowę. Jeżeli Twoja prędkość mieści się w referencyjnych widełkach Orange to jest OK.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85 to ciekawe co w przypadku, gdy VDSL synchronizuje się na 30 lub mniej Mbit/s a pomiary są poprawnie i więcej fizycznie się nie da wyciągnąć z linii, bo odległość. Jakby tak klienci mieli oczekiwać bonifikat za prędkość to normalnie złoty interes taki internet. Teraz jestem mobilnie, ale aż bym wszedł sobie w dokumenty definiujące pojęcie prędkość zwykle dostępna. 🙂
- « Poprzedni
- Następny »