Problem z osiągnięciem prędkości 2Gb/s na Funboxie 7

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3784
  • 17350
  • 95

Jeżeli ma sieć 1GbE to bez trudu na wi-fi osiągnie więcej niż na kabelku 🙂

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 249
  • 886
  • 2

Problem z internetem domowym

@Buzzer94 Z mojej wiedzy i praktyki  nie mierzył bym prędkości internetu po WiFi. Pomiary nie będą wiarygodne. Wszystko zależy od karty WiFi i jej przepustowości. Ja mam światłowód 1 Gb/s. Kartę sieciową w PC mam z WiFi 6E 2,4 GHz, 5 GHz i 6 GHz o przepustowości max 2402 Mb/s. Prędkość mierzona na komputerze po kablu ok. 940 Mb/s. Prędkość po WiFi ok.950 Mb/s ( WiFi ustawia typ zabezpieczeń na WPA3-Personal) Pomiar na telefonach, dekoderach czy innym sprzęcie nie będzie miarodajny. Pomiar prędkości mierzony na stronie Funboxa po kablu i po WiFi jest taki sam i wynosi ok. 1055 Mb/s czyli też nie oddaje prawdy. Dla mnie najbardziej wiarygodny pomiar jest przez aplikację na komputerze Speed Test By Ookla.

• 3784
  • 17350
  • 95

Dlaczego uważasz, że  1055 Mbps to wartość nieprawidłowa?

• 249
  • 886
  • 2

@atlas_cudow  Tak sobie dedukuje. Mierzona  prędkość Speed Testem Ookla pokazuje pomiar nieco mniejszy niż zadeklarowana prędkość z małymi  różnicami, natomiast na stronie Fun boxa pomiar testem wykazuję większą prędkość niż deklarowana. Obojętnie czy po WiFi czy kablem i obojętnie w jakim paśmie 2,4 GHz czy5 GHz prędkość taka sama. Prędkość mierzona Speed Testem By Ookla po WiFi pokazuje w paśmie 5 GHz prawie 1Gb/s, a w paśmie 2,4 GHz około 240 Gb/s. według danych karty. Dlatego dla mnie ten drugi pomiar jest bardziej wiarygodny ponieważ karta pracuje na rożnych prędkościach w zależności od pasma. 

• 3784
  • 17350
  • 95

Jeżeli nie masz ONT to FB6 na WAN na 2.5GbE, a Orange zwykle daje troszkę górką. Kiedy miałem opcję 600Mbps to bez problemu osiągałem 650Mbps.

• 249
  • 886
  • 2

@atlas_cudow Górka może być, tylko dlaczego po kablu i po WiFi obojętnie w jakim pasmie  prędkość jest taka sama? Przecież wiadomo że w paśmie 2,4 GHz prędkości są mniejsze, a pokazuje identycznie. Ookla pokazuje że różnice są dlatego dla mnie ten pomiar jest bardziej wiarygodny. 

• 3784
  • 17350
  • 95

Troszkę nie kumam co piszesz. Napisałeś , że 1055Mbps osiągasz na  pomiarze w panelu Funboksa, to co ma do tego wi-fi?

• 249
  • 886
  • 2

@atlas_cudow  Chyba to jest proste. Wchodzę na stronę FB 192.168.1.1 komputer podłączony kablem ethernet  i mierzę pomiarem prędkości.  Wychodzi powiedzmy 1055 Gb/s. Wyciągam kabel, przechodzę na łączność  WiFi w paśmie 5 GHz prędkość podobna, przełączam się na pasmo 2,4 GHz  prędkość taka sama. Pozostaje cały czas na stronie FB zmieniam tylko źródło sygnału kabel czy WiFi. Dlatego według mnie prędkość po kablu i WiFi  5GHz może być podobna, ale już w paśmie 2,4 GHz powinna być znacznie mniejsza, a jest identyczna. Więc pomiar nie jest wiarygodny ponieważ pomiar przez Ookla na takich samych zasadach pokazuje różnice.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3070
  • 14706
  • 135

@atlas_cudow Kończ Waść, wstydu mu oszczędź.

• 3784
  • 17350
  • 95

@Samotnicknapisał(-a)

@atlas_cudow Kończ Waść, wstydu mu oszczędź.

Racja. Idą święta. Nie będę dziś złośliwy 🙂