- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z adresacją IP - pytanie.
OK, po dwóch dniach mam następujące obserwacje:
1. router się nie rozłącza, ALE
2. Speedtest pokazuje na IPv6 wyniki gorsze o 15-20% (ping, download, upload) niż na IPv4. Zwłaszcza dotyczy do upload-u. A powinno być dokładnie odwrotnie!
Nie ma tutaj przypadku, ponieważ pomiary przeprowadziłem kilka razy (najpierw na IPv6 a potem po 20 minutach na IPv4) do tych samych punktów. Dodatkowo sam pomiar na IPv6 jest mniej stabilny.
Pytanie - czy możliwe jest, że routing dla IPv6 idzie inną trasą niż IPv4?
Póki co pozostałem przy IPv4.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ptr1 nie wszyscy jeszcze korzystają w równej mierze z ipv6.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ptr1napisał(-a)OK, po dwóch dniach mam następujące obserwacje:
1. router się nie rozłącza, ALE
2. Speedtest pokazuje na IPv6 wyniki gorsze o 15-20% (ping, download, upload) niż na IPv4. Zwłaszcza dotyczy do upload-u. A powinno być dokładnie odwrotnie!
Nie ma tutaj przypadku, ponieważ pomiary przeprowadziłem kilka razy (najpierw na IPv6 a potem po 20 minutach na IPv4) do tych samych punktów. Dodatkowo sam pomiar na IPv6 jest mniej stabilny.
Pytanie - czy możliwe jest, że routing dla IPv6 idzie inną trasą niż IPv4?
Póki co pozostałem przy IPv4.
Rad byłbym poznać metodologie tych pomiarów, bo nie jest to takie proste.
Trasy oczywiście są różne, ale z kilku powodów więc różnice mogą pojawiać się i znikać dynamicznie.
Jednym pewnym elementem jest dodanie jednego "hopka" do wszystkich tras IPV4 przy konfiguracji z IPv6 (CGNAT).
U mnie (mam stale DS) konsekwentnie trasy w ipv6 są lepsze - krótsze i bardziej responsywne. Speedtesty wypadają bardzo podobnie - konsekwentnie te które działają w ipv6 pokazują wartości nominalne z umowy (1000/300). Ale na co dzień używam swojej sondy testującej równocześnie wszystko. Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę podzielić się metodyką pomiarową.
- « Poprzedni
- Następny »