- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam!
Ostatnio miałem problem z internetem światłowodowym. Funbox 10 kilka razy w ciągu dnia rozłączał się (migająca duża pomarańczowa dioda na górze) i po kilku minutach przywracał połączenie. Konsultant na infolinii sprawdził najpierw parametry sieci - wszystko OK. Potem pogrzebał w logach połączenia i znalazł informację, że Funbox 10 nie mógł pobrać adresu IP, ponieważ był on już używany przez inne urządzenie (zduplikowany adres IP).
Zlecenie przekazano do techników, po 2 dniach otrzymałem lakoniczną informację, że dokonano "rekonfiguracji ONT" w moim routerze FB.
Na razie od 2 tygodni internet działa OK. Zauważyłem jednak, że przy okazji przywrócono mi domyślną adresację IPv4 zamiast IPv6.
I teraz kilka pytań:
- czy ktoś już miał podobny problem?
- czy faktycznie przyczyną mógł być IPv6?
- czy "rekonfiguracja ONT" może mieć coś wspólnego ze zmianą adresacji IP?
Konsultanci infolinii nie potrafili mi w żaden sposób udzielić odpowiedzi na te pytania.
Zastanawiam się też, czy źródłem problemu mógł być sam Funbox 10, czy może jakieś urządzenie podłączone do Wi-Fi nie do końca kompatybilne z IPv6.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ptr1 problem był po stronie sieci operatora, dla tego rekonfiguracja ont pomogła. Tu akurat ipv6 nie ma nic do rzeczy. Problem był po stronie sieci nie Twojej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ptr1 problem był po stronie sieci operatora, dla tego rekonfiguracja ont pomogła. Tu akurat ipv6 nie ma nic do rzeczy. Problem był po stronie sieci nie Twojej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z adresacją IP - pytanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale ipv6 w ogóle Ci nie działa? Na WAN czy w LAN?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow A gdzie ja napisałem, że IPv6 nie działa? Po prostu miałem od dłuższego czasu włączoną adresację IPv6 i nagle pojawiło się częste zrywanie połączenia z siecią WAN przez Funbox 10. Po interwencji technika (jak napisano "rekonfiguracja ONT") zmienił mi się login z xxx@neostrada/ipv6 na xxx@neostrada. Dlatego chciałem wiedzieć, czy był to tylko zbieg okoliczności, czy też faktycznie problem był z IPv6.
@Glut już potwierdził, że problem nie miał związku z włączoną adresacją IPv6 ale był po stronie sieci operatora.
Na razie od 2 tygodni na IPv4 jest OK, teraz przełączę się z powrotem na IPv6 i zobaczę, jak będzie działać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ok. Ciężko zrozumieć to co piszesz ale ok. Działa to działa:)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A tak na marginesie, to pewnie w ogóle nie byłoby dylematu, gdyby Orange oferował coś takiego dla klientów indywidualnych:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ptr1napisał(-a)@atlas_cudow A gdzie ja napisałem, że IPv6 nie działa? Po prostu miałem od dłuższego czasu włączoną adresację IPv6 i nagle pojawiło się częste zrywanie połączenia z siecią WAN przez Funbox 10. Po interwencji technika (jak napisano "rekonfiguracja ONT") zmienił mi się login z xxx@neostrada/ipv6 na xxx@neostrada. Dlatego chciałem wiedzieć, czy był to tylko zbieg okoliczności, czy też faktycznie problem był z IPv6.
@Glut już potwierdził, że problem nie miał związku z włączoną adresacją IPv6 ale był po stronie sieci operatora.
Na razie od 2 tygodni na IPv4 jest OK, teraz przełączę się z powrotem na IPv6 i zobaczę, jak będzie działać.
To że zmienił się wpis w konfiguracji rutera dotyczący loginu, jeszcze nie przesądza że dostałeś od operatora sesję PPPoE w IPv4. Może dostałeś mimo wszystko IPv6 i masz DSLite? Tak czy owak grzebali ci w FB6, ale nic tam nie znaleźli i tak naprawdę musieli coś poprawić po swojej stronie, żebyś nie dostawał adresu który już był w użyciu. ONT takowego adresu nie dostaje w ogóle, jest jedynie elementem identyfikującym przyłącze i działa na niższym poziomie sieci, nie uczestniczy przecież w zestawianiu sesji PPPoE w której przyznawana jest adresacja. Więc to tłumaczenie że zmienili ci konfigurację ONT nie do końca ma sens.
Czy możesz pozytywnie potwierdzić że faktycznie FB nie dostał globalnego adresu IPv6? Na przykład co pokazuje menu FB w tym zakresie? Albo jakaś strona testowa ipv6 (choćby https://testipv6.de/)?