Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem światłowód 300mbs wieczorem.

mosiu92
Poziom 13, Tropiciel Przestworzy

Witam zacznę od początku, bo może to jakoś naświetli sprawę. W obecnej lokalizacji mieszkam juz cztery lata i przerobiłem 3 dostawców internetu. Za każdym razem ten sam problem. W godzinach 20:00-23:00 kiepska jakość połączenia niezależnie od dostawcy(wszystko było po koncentryku, miliardy reklamacji). Stwierdziłem po 3, że mimo iz to rożni dostawcy a awaria cały czas ta sama, to wystepuje problem z jakoscia kabli w moim bloku. Teraz przechodzac do sedna sprawy, w lutym tego roku zdecydowalem się na Orange swiatlowod 300mb/s. Do polowy wrzesnia wszystko dzialalo ok( bylem przekonany, ze problem z jakoscia internetu wieczorem jest juz mi obcy), lecz w ostatnim czasie koszmar wrocil. W godzinach wieczornych predkosc internetu daleka jest od 70% minimalnych(75-150) ona plywa (ping od 35-60). Sytuacja identyczna jak u poprzednich dostawcow na koncentryku. Od gdz ok. 23:00 do 20:30 internet w testach pokazuje ponad 300 i ping maks 20. Lecz od od ok.20:30 do 23:00 prędkość zaczyna 'plywac i to mocno w dol'. Wyglada to tak jak gdyby nagle w calej klatce wszyscy korzystali z orange i przez to mi spada przepustowość lacza (fizycznie niemozliwe bo osób korzystajacych z Orange jest garstka). Wszystkie testy wykonywane przez kabel podpiety bezposrednio do boxa 3.0. Nie musze chyba pisac, ze w momencie gdy spada przepustowosc wszystko idzie odczuc w rozgrywce online.

36 ODPOW. 36
s_a_t_a_n
Poziom 23, Odkrywca Przestworzy

A do września dało się grać?  Nie było problemów? 

mosiu92

Wlasnie do września w godzinach wieczornych nie zauważyłem żadnych problemów,  tak jak by łącze bylo mniej zapchane.

Tak wyglada siła sygnału: 

• Poziom sygnału optycznego nadawania (dBm)
    2.65
  • Poziom sygnału optycznego odbierania (dBm)
    -17.24

mosiu92

Godzina 7;53 i na teście wykonanym na tym samym sprzęcie podłączonym do boxa kablem są wartości jakie miałem dotychczas 24 na dobę czyli 317D 32UP i 5ms pingu. Gdzie w ostatnim czasie w godzinach wieczornych ta prędkość waha się między 90 a 190/200, a ping skacze do 30/40. Dziwne jest to, że upload w godzinach wieczornych nie spada. Tylko ta prędkość pobierania mocno leci w dół a ping wzrasta. 

BORAX
Poziom 33, Ekspert Galaktyczny

@mosiu92 Sprawdzałeś czy na innym urządzeniu dzieją się takie cuda ? Rozumiem, że wszystkie testy robisz łącząc się z Funboxem 3.0 kablem ? Czy masz dopisek IPv6 w loginie do Neostrady?

Sygnał masz bardzo dobry. Na światłowodzie nie powinno być takich cyrków, o ile łączysz się z modemem kablowo. Wi-Fi ze względu na duży natłok sieci w okolicy i inne zakłócenia może tak się zachowywać.

mosiu92

Na 2 laptopach testowane. Wszystko po kablu. Dzisiaj znowu do 19:45 do momentu aż router samoczynnie się nie zrestartowal to działało wszystko bez zarzutu, teraz już ewidentnie występuje problem z jakością połączenia. Ping już wzrasta a prędkość spada. Nie mam dopisku ipv6.  Moim wyznacznikiem jest też konsola do 19:40 (wspomnianego Resetu pokazuje zawsze równo 210 dw i 6 up,  ograniczenia konsoli,  w momencie gdy odczuwam 'lagi' wiem, że już jakość spada test na konsoli wtedy to 70-140 skacze.  Z góry uprzedzam, że podczas testów jedno z urządzeń jest tylko włączone aby mieć realna wizję tego jak działa sieć,  tylko jedno z drugim się pokrywa.  

Highlighted
mosiu92

Wiadomość zawiera obraz

Prędkość już zaczyna spadać. Jeszcze 2h temu na tej samej stronie nie zeszło poniżej 300mb/s. Obecnie wygląda to tak..

BORAX

Wiadomość zawiera wideo

@mosiu92 W takim razie proponuję wymienić router. Przy światłowodzie nie ma cudowania. Sygnał jest bardzo dobry, zresztą...jakby był gorszy(np. -20) to nie ma to wpływu żadnego na prędkość. Oczywiście może być coś jeszcze nie tak w sieci operatora, ale to raczej wykluczam.

A jak z speedtestem jest na speedtest.net do serwera Orange ? Proszę, porób testy do serwera Orange aby wykluczyć problemy z przeładowanymi stykami międzyoperatorskimi.

mosiu92

Wiadomość zawiera hiperłącze

Jeszcze, żeby nie było to tutaj wrzucam ze speedtestu.
http://www.speedtest.pl/test/190341096, tylko czy to możliwe, że FunBox cały dzień działa normalnie a tylko o godzinie 20;30/21;00 zaczyna wariować? Szczerze śmiem w to wątpić. Ale dobrze wiedzieć, że takie spadki nie powinny mieć miejsca. 

BORAX

@mosiu92 Nie wiem czy zauważyłeś edycję.

Proszę, porób na fast.com i  speedtest.net testy do serwera Orange, aby wykluczyć problem z łączami międzynarodowymi.