PŚO HFC – czy nocne rozłączenia Orange mają związek z PŚO?

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 20
  • 48
  • 0

Pokaż szczegóły

Cześć,

chciałbym wyjaśnić jedną rzecz przed przejściem na Orange i może ktoś z użytkowników albo pracowników Orange będzie w stanie odpowiedzieć konkretnie.

W moim budynku infrastruktura należy do Polskiego Światłowodu Otwartego (PŚO). Do mieszkania doprowadzony jest koncentryk, czyli usługa będzie realizowana w technologii HFC. Z tego, co udało mi się ustalić, przy Orange PŚO HFC układ wygląda mniej więcej:

koncentryk → modem Hiron CODA-57 → Ethernet → Funbox 7

Wiem, że w Orange występuje wymuszane rozłączenie/odnowienie sesji PPPoE mniej więcej co 10–11 dni i że u części osób odbywa się to w godzinach nocnych, np. około 2:00–4:00. Na forum są również przypadki, gdzie Funbox wykonuje wtedy pełny restart i przerwa trwa kilka minut.

I tutaj mam kilka konkretnych pytań:

1. Czy harmonogram tego wymuszonego rozłączenia ustala Orange, czy może mieć na niego wpływ PŚO jako operator infrastruktury HFC?

2. Czy w przypadku Orange HFC na sieci PŚO obowiązuje dokładnie ten sam mechanizm odnowienia sesji PPPoE co na Orange FTTH?

3. Czy ktoś korzystający z Orange HFC po PŚO może potwierdzić, czy ma cykliczne rozłączenia co około 10–11 dni? Jeśli tak, to o której godzinie się to dzieje?

4. Czy godzina takiego rozłączenia jest stała dla danego łącza, czy może się zmienić po restarcie modemu, zmianie sesji albo ponownym zestawieniu PPPoE?

5. Czy przy HFC PŚO takie rozłączenie dotyczy wyłącznie sesji PPPoE Orange, czy może powodować również utratę synchronizacji przez modem Hiron CODA-57 z siecią PŚO?

6. Czy jeżeli zamiast Funboxa 7 użyję własnego routera podłączonego za Hironem, to w momencie wymuszonego odnowienia sesji będzie tylko krótkie zerwanie PPPoE, czy Hiron/Funbox i tak mogą wykonać pełny restart?

7. I najważniejsze: czy PŚO ma jakikolwiek własny harmonogram nocnych restartów/rozłączeń sieci HFC, niezależny od mechanizmu Orange?

Pytam, ponieważ wcześniej miałem internet UPC również po koncentryku i u mnie występowało rozłączenie praktycznie zawsze około 00:00 w nocy. Nie wiem więc, czy był to wtedy mechanizm UPC, infrastruktury HFC, czy coś związanego z samą siecią.

Chcę teraz przejść na Orange 900 Mb/s po PŚO HFC i zależy mi przede wszystkim na stabilności w nocy. Gram również online i nawet kilkuminutowe regularne rozłączenie w środku nocy jest dla mnie problemem.

Jeżeli ktoś ma Orange + PŚO + HFC + koncentryk i może podać, czy oraz kiedy ma takie rozłączenia, będę bardzo wdzięczny. Szczególnie interesują mnie rzeczywiste obserwacje z logów/routera, a nie tylko teoria.

Dzięki!

1 ODPOWIEDŹ 1

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16285
  • 68129
  • 880

1 tak

2 nie

3 nie

4 tylko FB

5 tak

6 nie, termin staly, bez wpływu własnego restartu 

7 nie