Nie można wyświetlić tego widżeta.

Orange to ma?! Zewnętrzne IP

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 415
  • 1844
  • 6

Pewnie to dobry pomysł i kolejna forma podniesienia ARPU dla klienta indywidualnego 🙂 statystyków się poprawia. @Samotnick może trzeba założyć nowy pomysł 💡 i poddać głosowanie. 

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2524
  • 11998
  • 103

@maciejnet Zakładajcie. Dla mnie optymalnym rozwiązaniem jest umożliwienie zestawienia dwóch sesji PPPoE ze stałymi adresami IPv4 i IPv6.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 34
  • 147
  • 0

Nie chcę tutaj być czarnowidzem, ale spodziewam się, że niedługo i Orange dołączy do grona operatorów bez darmowego dostępnego publicznego IP - z punktu operatora jest to tylko i wyłącznie dodatkowy koszt, nie ma z tego żadnego zysku.

A żadna umowa/regulamin nic konkretnego w temacie IP nie mówią, czyli operator może sobie robić co chce.

Na razie się cieszę, że wybrałem Orange i mam publiczne IP (a nad konkurencją się też dość mocno zastanawiałem, teraz bym miał problem), mam nadzieję, że jeśli będzie robiona taka zmiana, to opcja wykupienia zewnętrznego IP zostanie - w sumie jeśli wiązałoby się to z brakiem zrywania sesji co 10 dni to byłby to jakiś plus.

Najgorsza byłaby sytuacja jak u różowej i fioletowej konkurencji, gdzie w ogóle nie można dostać publicznego IP, nawet jeśli chciałoby się dopłacić.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 119
  • 375
  • 3

Jedyna nadzieja że Orange zostawi publiczne IP w zamian za słaby routing w porównaniu z innymi dostawcami internetu. Ewentualnie ceny w Orange są tak wysokie, bo pokrywają koszta publicznego IP.