- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć,
Czy Orange udostępnia nadal ONT i IP publiczne dla internet światłowód?
Do końca roku mam mieć podciągnięty światłowód Orange. Niestety dzisiaj w rozmowie z konsultantem usłyszałem, że mogę dostać tylko router i IP prywatne.
A z uwagi na serwer NAS, do którego muszę mieć dostęp z zewnątrz, potrzebuję ONT, własny router, przekierowanie po portów i IP publiczne.
Nie chcę się bawić w podwójny nat, czy chmurę producenta.
Czy coś takiego jest w ogóle możliwe w Orange, czy tylko inny dostawca?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@trustworthy adres przydzielany do Neostrady jest zawsze publiczny w wersji IPv4 lub IPv6
Upierać się trzeba, bo nie dostaniesz ONT. Zakłada je technik podczas instalacji. Nie ma opcji domowienia później i tyle.
Argumenty? Masz mieć router w innym miejscu niż gniazdo optyczne i masz tam kabel ethernet. To wymusza ONT zewnętrzny ( np)
FB i tak dostaniesz z przydziału
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT/IP publiczne i serwer NAS
@trustworthy będzie publiczne, ale zmienne. Musisz użyć DynDNS, aby mieć protezę stałego IP.
ONT dają na wyraźne zamówienie i TYLKO przy instalacji usługi. Później to graniczy z cudem, aby otrzymać ONT
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ok, zmienne IP to nie problem, rozwiąże to przez DynDNS właśnie. Ale czy o IP publiczne trzeba prosić? Dopytywałem o to kilka razy i konsultant upierała się, że IP jest prywatne.
Co do ONT - ok, czyli przy zamawianiu upieram się, że musi być ONT, a nie FB. Jakies argumenty szczególnie działają na Orange? Jakby własny serwer nie wystarczył... Ale wiem, że to dla nich żaden argument. Większość konsultantow nie ma nawet pojęcia, jak to działa 😀
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@trustworthy adres przydzielany do Neostrady jest zawsze publiczny w wersji IPv4 lub IPv6
Upierać się trzeba, bo nie dostaniesz ONT. Zakłada je technik podczas instalacji. Nie ma opcji domowienia później i tyle.
Argumenty? Masz mieć router w innym miejscu niż gniazdo optyczne i masz tam kabel ethernet. To wymusza ONT zewnętrzny ( np)
FB i tak dostaniesz z przydziału
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
IP będzie na pewno publiczne. Z całym szacunkiem dla konsultantów, ale wprowadzają Cię w błąd. Odnośnie ONT, to czy łącze będziesz mieć na infrastrukturze Orange, czy innego operatora? Bo jeżeli innego, to ONT będzie z automatu, tylko max prędkość 600Mb.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow sluszna uwaga, ale znając konsultantów zawsze bym się upierał przy ONT, bo na infrastrukturze SI też operator w systemach widnieje jako obcy, a ONT-a niestety nie zobaczysz jak się nie upomnisz...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13Miałem na myśli operatorów typu Nexera, FH czy innych na umowach BSA.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@trustworthy Klient NoIP działa w FB (przynajmniej FB3) niezawodnie. Zaraz po restarcie masz aktualne wpisy. Przekierowanie OpenVPN czy WG również nie stanowi problemu (zakładam, że masz serwer VPN na NASie).