- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nowe mieszkanie, nowy internet i własny router
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak kabel to kabel. Łączność bezprzewodowa tylko tam gdzie jest to konieczne z przyczyn technicznych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na razie słabo to wygląda - szczególnie dla starych klientów
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dobra wiadomość dla osób ze światłowodem od orange poniżej 8gbps.
4 czerwca, przypadkiem bez świadomego działania, udałem się do salonu orange w Gdańsku z prośbą o wymianę routera funbox 10 z wifi 6e, po kilku tygodniowym testowaniu wifi.
Okazuje się, że funkcja "oszczędzania energii" lub tzw tryb eco wymusza na routerach od orange wyłączanie wifi, gdy żadne urządzenie nie jest podłączone przez jakiś czas.
Mimo to, zwróciłem się z prośbą w salonie orange o wymianę routera, aby upewnić się, że wina leży po stronie hardware a nie software i wbudowanych trybów w routerze.
Zamierzony proces wymiany routera funbox 10 z wifi 6e na nowy funbox 10 z wifi 6e - zakończył się wymianą na nowiutki funbox 10 z wifi 7.
Informuję, że mam internet 2000mbps download i 600mbps upload w umowie i faktycznie po kablu, mimo to, udało się uzyskać router funbox 10 z wifi 7 w sposób jaki opisałem powyżej.
I co najważniejsze - funbox 10 z wifi 7 przy światłowodzie poniżej 8gbps - działa i nie ma jakiejś wbudowanej blokady itp - na ten moment (ważne)
Rekomenduję podobne działania - proszę pamiętać, że raczej tylko w większych miastach salony orange są wyposażone w funboxy 10 z wifi 7.
Odrazu zaznaczam, tak ma 6ghz, więc opcja full wypas a nie model tzw "arcadyan z wifi 7 5ghz".
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wystarczy tylko dobra wola salonowego orange lub zwykłe szczęście, że na stanie jest więcej funboxów z wifi 7 niż wifi 6.
A tak niedługo może być, że 6e będą wypychane przez wifi 7 - choć będzie to powolny proces.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pojawił się nowy router z wifi 7 bez 6 ghz.
Funbox 7 w ofercie 300mbps, 600mbps, 1gbps i 2gbps.
Jest to super alternatywa dla osób chcących mieć wifi 7 ale nie mają możliwości wymiany funboxa 10 z wifi 6e na funboxa 10 z wifi 7.
https://www.orange.pl/omnibook/orange-funbox-7
Odrazu zaznaczam - 6 ghz ma krótszy zasięg. 5 metrów od funbox 10 z wifi 7 przy zamkniętych drzwiach tracę prędkość aż o połowę - z 2gbps na 1gbps.
5 ghz jest lepsze jeśli chodzi o zasięg.
Jednak funbox 7 obecnie tylko dla 1gbps i 2gbps.
300mbps - funbox 3
600mbps - funbox 6
Dodatkowo nie widze juz mozliwosci zmiany funboxa przy skladaniu zamowienia.