@qreon Jak masz ONT to spróbuj z innym routerem, szczęściarzu. Przewód ethernetowy między ONT a FB sprawdzałeś?
A diagnostyka na FB6 pokazuje że wszystko jest OK? Speedtest nominalny?
Komunikacja między urządzeniami w LAN jest OK?
Mała aktualizacja:
- sąsiadów nie było żadnch, spróbuje jeszcze jutro.
- w tym momencie predkosc wyglada tak:
- co do pinga, od wieczora do teraz przestaly sie timeoutowac pakiety z pinga. Ostatni timeout byl kilka godzin temu:
Taka sama sytuacja na lapku po kabluu i drugim na wifi. Jutro dalsze testy.
EDIT: @j131 co do funboxa jak i informacji z dzialu technicznego orange:
Nie bylo od instalacjim, zadnych problemow.
ad. Komunikacja między urządzeniami w LAN jest OK?
-tak. pinganie miedzy nimi bez najmniejszych problemow. zmiany interfaceow tez. nie ma zanikow czy spadkow napiecia.
OK, odpowiedziałeś zanim doprecyzowałem, więc wyrzucam co napisałem.
Czyli na co właściwie się skarżysz? Że komunikacja z 8.8.8.8 nie jest stabilna?
PS. Kiedy masz te "General failure", to jak się zachowują diody na FB? Wszystko świeci jak powinno?
@Samotnickdzięki za pomysł. Sprawdzę to.
@j131 na niestabilne polaczenie. to, ze dzisiaj(wczoraj, jak pisalem post) nie rozlaczalo to jeszcze pol biedy. ale w przyapdku wczesniejszym: wrzycalo mnie z calli, rozlaczalo mnie z vmkami/zdalnymi pulpitami, wypinalo z vpna etc. Czesto musialem od nowa sie logowac, laczyc czy wdzwaniac. Jest to irytucjace przy pracy z domu. Młody jeszcze mi płacze, ze go z gier disconnectuje. Uwazam, ze skoro place za usluge to powinna ona byc stabilna.
EDIT: no i cyk, dzisiaj sa 2 problemy naraz:
event viewer:
Nie wiem co sie dzieje...
@j131 ad PS. Kiedy masz te "General failure", to jak się zachowują diody na FB? Wszystko świeci jak powinno?:
Nie wiem. jestem w innym pomieszczeniiui. jak tylko wdzie brak pinga to lece sprawdzic ale na ten moment nie zauwayzlem migania/braku jakis diod. Problem jest taki, e to bardzo krotki process i po kilku-kilkunastu sekundach net jest. Przepnialem router obok biurka i obserwuje.
@qreonPróbowałeś wyłączyć IPv6? Jeżeli nie to wyłącz i sprawdź.
Zacząłbym od wymiany skrętki łączącej laptop z routerem
Skoro to taka krótka przerwa, to generalne zrywanie połączenia z siecią przez ruter można raczej wykluczyć: w takich przypadkach ponowne nawiązanie połączenia zajmuje raczej minuty, niż sekundy, nawet jeśli to byłoby tylko zrywanie sesji PPPoE.
Raczej stawiałbym na kabelki, najbardziej ten między ONT a FB jest podejrzany.
BTW, żeby wszystko było jasne: naturalnie że masz rację, musi działać. I myślę że uda się to osiągnąć.
@atlas_cudow tak. Nic nie zmienia. Probowalem na pc i lapku. obecnie oba sa w eth1 i eth2 na fb.
@pawel__b skretki juz wszedzie wymienialem. przepinalem sie nawet do innych gniazd w pokojach i bezposrednio w skrzynce. Co do autonegocjacji predkosci i duplexu to sprawdze, dzieki!
@j131 zgadzam sie. natomiast nie moge dostrzec zadnej zaleznosci. jedyne co to, ze:
- dc sa z rana i czasem wieczorem,
- timeouty pingow pojawily sie od 3 dni z czapy,
- sw wszystko udpatowalem lub reinstallowalem.
- hw nic sie nie zmienilo od mojej przerowadzki(polowa lipca), nie mialem takich problemow w UPC na poprzednim mieszkaniu. Z tym, ze tam mialem neta z koncentryka.
- problem jest na 3 niezaleznych kompach.
Stad zakladam, ze to raczej problem sieci, niz mojego sprzetu/softu.
Dziekuje za wszystkie sugestie. Na razie ciagle nie zlapalem sasiadow, zeby srpawdzic jak to u nicjh wyglada. No i czy maja oragne. Akurat mam 5 firm dostepnych wiec niekoniecznie dam rade kogokolwiek znalezc.