Mam jeszcze jedno pytanie, tym razem stricte pod kątem grania online, szczególnie Tibii

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 20
  • 52
  • 0

Mam jeszcze jedno pytanie, tym razem stricte pod kątem grania online, szczególnie Tibii

Czy ktoś korzysta z Orange po PŚO HFC (koncentryk → Hiron CODA-57 → Ethernet → Funbox 7 / własny router) i może napisać, jak to się sprawuje w praktyce podczas grania?

Interesuje mnie przede wszystkim:

• jaki macie ping do serwerów Tibii,
  • czy ping jest stabilny, czy zdarzają się skoki/jitter,
  • czy występuje packet loss,
  • czy podczas grania zdarzają się krótkie zerwania albo lagi,
  • jak wygląda sytuacja w godzinach wieczornych i nocnych, kiedy sieć jest bardziej obciążona,
  • czy ktoś zauważył różnicę między Orange PŚO HFC a wcześniejszym UPC/Play po tym samym koncentryku.

Gram w Tibię praktycznie codziennie i zależy mi bardziej na stabilnym połączeniu i braku krótkich zerwań niż na samych 900 Mb/s. Przy grze nawet chwilowy lag albo utrata pakietów potrafi być problemem.

Jeżeli ktoś gra w Tibię na Orange PŚO HFC, najlepiej gdyby podał np. ping z gry w normalnych godzinach oraz czy zdarzają się skoki pingu/packet loss.

Dzięki!

1 ODPOWIEDŹ 1

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4424
  • 22184
  • 104

Z HFC jest taki problem, że 2 bloki obok siebie mogą mieć różne pingi.  To po prostu zależy od lokalizacji, czyli szczęścia 🙂