- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mała prędkość światłowodu 300 Mb/s
@Piotrekk85 Jakie maile o ostatnich zmianach? Gdzie je znależć?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85
Kilka dni będę ich "atakował" przez czat z doradcą w Mój Orange a jak nie pomoże to złożę reklamację.
Tak się ostatnio urządzili, ze nie wiadomo gdzie właściwie złożyć reklamację. W mój Orange nie ma zakładki - reklamacje. Trzeba to robić telefonicznie pod nr 510 100 100 z całym tym irytującym ceremoniałem jeśli "to" to wduś klawisz 1 jeśli "tamto" to wduś klawisz 2 i itp.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@BORAX @Piotrekk85 Oprócz nieporozumień między ORANGE a INEĄ doszły jeszcze problemy z oprogramowaniem u operatora. Dziś zostało wszystko naprawione i na razie wszystko ładnie śmiga 310/35
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@piotr54A to ciekawe jak udało ci się żeby Orange świadczyło internet po łaczu Inea. Ja też mieszkam w wielkopolsce i mój blok jest podłączony pod sieć INEI i ORANGE VDSL posiadam umowe na jeszcze 10 mcy i gdy pytałem się orange czy jest możliwość po sieci IneI powiedzieli że nie ma takiej opcji. Załatwiałeś coś w Orange czy poprostu Orange samo zaproponowało FFTH ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@WabolMonster Orange mi zaproponowało. Początkowo nawet nie wiedziałem, że to światłowód INEI. Myślałem, że ORANGE. dopiero później dowiedziałem , że ORANGE świadczy usługę na światłowodzie INEI. Widocznie mają jakąś umowę między sobą. Mieszkam w domu jednorodzinnym gdzie doprowadzenie światłowodu jest mniej więcej podobne jak założenie drutów miedzianych. Ciągnie się po prostu kabel od ulicy do domu. O ile wiem, w blokach to jest inaczej i jeden kabel idzie od ulicy do rozdzielni w piwnicy i następnie od rozdzielni rozprowadzony jest na mieszkania w bloku stąd wszyscy w bloku muszą mieć sygnał od jednego operatora. Wadą mojego rozwiązania jest to że tzw terminal ONT (przetwarzający sygnał optyczny na cyfrowy) jest INEI a ruter ORANGE. Dwa pudełka dwa kable LAN i dwa zasilacze. Gdy jest jeden operator to wszystko w jednym pudełku. Druga wada - jeśli składasz reklamacje czy awarię to zgłaszasz do ORANGE a oni przekazują do INEI. Dwa kolosy musza się dogadać a wiadomo że biurokracja nieco opóźnia załatwienie sprawy. Musisz albo czekać te 10 m-cy do końca umowy z ORANGE albo zakładać INEę odżałować kasę i przez pewien czas mieć dwa internety. Generalnie lepiej mieć internet i kabel światłowodowy od jednego operatora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam.
Proszę o poradę.
Od kilku dni mam po nowej umowie Orange Love światłowód 300 Mb/s, jednak prawdopodobnie na posiadany dość stary sprzęt (PC i laptop) nie mam odpowiedniej prędkości.
Testy na PC dają wyniki ok. 20 Mb/s i wysokie pingi.
Test na laptopie trochę lepsze, bo ok. 80 Mb/s.
Poczytałem trochę informacji, obejrzałem filmik instrukcyjny Orange. i dochodzę do wniosku, że chyba problem jest w starych słabych kartach sieciowych w moich urządzeniach.
W związku z tym ma pytania:
-czy problem rozwiążą karty sieciowe, które będą działać z FunBox 3.0 ?
-jeśli tak to jakie. ?
Wstępnie po lekturze w necie chodzi mi np. o takie karty:
https://www.sferis.pl/karta-sieciowa-tp-link-archer-t2u-ac600-archer-t2u-p384533
Jeśli te karty zwiększą prędkość internetu, to która lepsza. ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@janusz19515 Czy te testy robisz po Wi-Fi ? Z Funboxem 3.0 działają generalnie każde karty sieciowe.
Czy jesteś pewny czy w swoich urządzeniach posiadasz odpowiednie porty tj. USB3.0 ?
Jeżeli chodzi o adapter Gigabit Ethernet -USB to polecam https://www.sferis.pl/karty-sieciowa-tp-link-ue330-p517111 Korzystam z niego już przeszło rok na Macu. Jeżeli komputer stacjonarny wyposażony jest w gniazdo PCI, to w zupełności wystarczy coś takiego https://www.tp-link.com/pl/products/details/cat-11_TG-3468.html
Jeżeli chodzi o kartę Wi-Fi to na zaproponowanej przez Ciebie prawdopodobnie nie osiągniesz 300Mbit/s.
Jeżeli odległość od routera nie będzie duża, to może te 200 Mbit/s będzie.
Minumum to taka - https://www.tp-link.com/pl/products/details/cat-11_Archer-T3U.html
a najlepiej - https://www.tp-link.com/pl/products/details/cat-11_Archer-T9UH.html
Pamiętaj, że na osiągi wpływ ma nie tylko karta sieciowa, ale tak naprawdę wszystkie główne podzespoły komputera - procesor, pamięć RAM, dysk.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja tam dodam jeszcze, po wi-fi przeważnie jest 1/2 szybkości tej co obiecuje producent karty, więc by było 300 Mbit/s, to prawie raz tak szybka karta wi-fi powinna być, ac tryb wi-fi i pasmo 5GHz, takowe router obsługuje i zagwarantuje odpowiednią szybkość, ale najlepiej jak jest możliwość kablem lan spiąć PC a do Laptopa na usb kartę ac tryb wi-fi i pasmo 5GHz.