- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Konfiguracja Ubiquiti UCG Ultra z ONT – dual stack IPv4+IPv6
@ksqnapisał(-a)
...Trzeba było trzymać to w tajemnicy, to może Orange by nie "naprawiło"! 😄
E, chyba nie bo u mnie od początku tak było liczone. Najpierw miałem 300/50 potem 1000/300 przy DS a limit zawsze był łączny. Dawało się wysycić łącze na każdym z protokołów z osobna, ale nie sumowało się to. Orange nie za bardzo chce powiedzieć gdzie konkretnie ten limit jest wymuszany, ale zdaje się że nie wszędzie w ten sam sposób. Raczej nie dojdziemy do tego jak, chyba że ktoś gdzieś coś... Ale wątpię.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
U mnie wyglądało to wcześniej tak, że DL na każdej sesji PPPoE był liczony osobno, więc przy DS miałem do wykorzystania 2x prędkość łącza. Dodatkowo, przy teście wysyłania na początku prędkość skakała w górę do 60-100 Mbps, a dopiero po kilku chwilach równała w dół do parametrów z umowy.
Teraz na DS mam "wspólny" limit, a prędkość wysyłania od razu ograniczona jest do prędkości z umowy (+5%, bo przy umowie 300/50 mam prędkości 315/52).
Wygląda to tak, jakby wcześniej prędkość była ograniczana na poziomie sesji PPPoE, a teraz ograniczenie dotyczy mojego gniazdka abonenckiego / ruchu ogółem na VLAN 35.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ksqnapisał(-a)
...Wygląda to tak, jakby wcześniej prędkość była ograniczana na poziomie sesji PPPoE, a teraz ograniczenie dotyczy mojego gniazdka abonenckiego / ruchu ogółem na VLAN 35.
No tak to wygląda od naszej strony, w praktyce jest to pewnie bardziej skomplikowane. Przykładowo, Orange trochę "tańczyło" wokół sygnału IP TV idącego tym drugim VLANem: na starej umowie miałem wprost zapis że ten transfer nie liczy się do umownej przepustowości (i faktycznie jej nie zmniejszał). Na nowej już takiego zapisu nie mam (a mimo to nadal ten VLAN jest "poza" limitem). To oczywiście miało jakiekolwiek praktyczne znaczenie gdy limity były mniejsze, teraz chyba nikomu już nie robi to różnicy czy TV zabiera pasmo czy nie. Ale dla operatora decyzja gdzie to limitować i jak konkretnie jest w tym kontekście nietrywialna. Poza takimi egzotycznymi przypadkami jak my, DS jest też w umowach biznesowych, więc muszą mieć działające rozwiązania na taką okoliczność.
Próbowałem na zlocie ciągnąć w tej kwestii inżynierów Orange za język ale nie dali się. 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
no nie wiem, byle jaki router z openwrt ogarnia ds-lite a kosztuje z 100-150 zł a używki jakieś kupisz taniej
pomijam sens ds-lite gdy można mieć zapięte 2 sesje na raz i uniknąć cg-nat na tunelowaniu v6 do v4....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Adi72napisał(-a)no nie wiem,
...
OK, to czego konkretnie nie wiesz?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)No tak to wygląda od naszej strony, w praktyce jest to pewnie bardziej skomplikowane. [...]
U mnie dodatkowo jest taka sytuacja, że światłowód dochodzi tylko do skrzynki w piwnicy, tam Orange umieszcza ONT (zasilane przez PoE z mieszkania), a do mieszkań dochodzi tylko Ethernet - kwestia ustaleń ze wspólnotą mieszkaniową. Na początku miałem ONT Huawei HG8010Hv3, a teraz na stronie https://cert.orange.pl/cybertarcza/ widzę, że jest to ZTEGF601. Wygląda na to, że ONT musiał zostać wymieniony - być może podczas instalacji u sąsiada - i zbiegło się to z wprowadzeniem ograniczenia prędkości "per port" vs "per sesja" wcześniej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W końcu podemę próbę wdrożenia IPV6 dual stack, ale mam pytanie bo u mnie trochę inna sytuacja jest. Nie mam TV - jest tylko internet a orange mam podpięte do portu LAN2 w UCG fiber i teraz nie wiem czy mam zrobić tak jak pisałeś wcześniej, że przez GUI ustawić np. na porcie LAN3 kopię połączenia z /ipv6 czy tylko to co jest teraz via SSH?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tylko dla porządku (bo wspomniałeś że masz "inaczej" bo nie masz TV). IP TV z DS nie ma nic do rzeczy: cała TV (wersja multicast) korzysta tylko z IPv4 (więc IPv6 niczego nie zmienia w temacie TV, ani TV niczego nie zmienia w temacie DS).
We wpisie kolegi wszystkie linijki dotykające vlan 839 dotyczą IP TV, nie IPv6.
Z konfiguracją IPv6 coś wspólnego ma tylko nawiązywanie i podtrzymywanie drugiej sesji pppoe na vlan 35 i ustawienie domyślnej trasy dla ruchu IPv6, po zagospodarowaniu otrzymanego PD. To ostatnie jest absolutnie krytyczne, i najczęściej nie wiedzieć czemu nie zadzieje się "samo" (inaczej niż w przypadku ipv4).
Krótko mówiąc, te ostatnie "komendy ssh" to po prostu skrypty którymi kolega @nak_tem część zabiegów opisanych wcześniej zautomatyzował. Ale uwaga: nie wszystkie. Cały ten opis jest nadal aktualny choć niektóre jego elementy są realizowane w skrypcie, jak ta podmiana sesji pppoe czy ustawienie trasy. Ale inne trzeba nadal zrobić z poziomu GUI - jak choćby "zagospodarowanie" PD czy zainicjowanie/skonfigurowanie połączenia.
@nak_temnapisał(-a)...
Następnie logujesz się na router przez ssh i edytujesz plik /etc/ppp/peers/ppp1. Tam w pierwszej liniii będziesz miał interfejs eth6 - zamieniasz go na eth4.35. Następnie wyszukujesz proces `/usr/sbin/pppd call ppp1 nodetach` - ps wuax |grep pppd i ubijasz go (kill <PID>).
Po restarcie nawiąże sesję ppp1 na tym samym interfejsie co ppp0, dla pewnosci sprawdz log /var/log/ppp1.log
Na koniec pozostaje jeszcze ostatnia rzecz - przechodzisz do listy sieci LAN, wybierasz ta w ktorej chcesz miec ipv6, przechodzisz do zakladki ipv6 i zaznaczasz prefix delegation. Interfejs wybierasz WAN2 secondary.
A i nie zapomnij odpalic komendy ip -6 route add default dev ppp1
- « Poprzedni
- Następny »