Konfiguracja Ubiquiti UCG Ultra z ONT – dual stack IPv4+IPv6

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

@M_Scofieldnapisał(-a)

@xxczaki 

Własny sprzęt i do tego Ubiquiti - BARDZO DOBRZE! - Ja też chcę tak zrobić tylko jeszcze waham się pomiędzy UCG a UDM Pro, ale w jednym się zgadzamy: Funbox do wora a wór do jeziora 🙂

Powiedz mi jaki ONT dostałeś bo na tym zdjęciu kiepsko widać (Producent / model)

ONT dostarcza właściciel infrastruktury. Klient nie ma w tym zakresie nic do gadania. Dla umów ponad 1Gbps ONT nie da  się dostać. Wypożyczenie Funboxa jest obowiązkowe i płatne . Sprzęt ten podlega zwrotowi, więc nie wyrzucaj go..

PS. Restartowi sesji pppoe to nie zapobiegnie.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 26
  • 62
  • 0

@j131 

Właśnie - odnośnie tego nieszczęsnego funboxa: Czy ten złom ma jakiś zaawansowane opcje? Chodzi mi o dostęp przez Telnet / SSH no bo o wgraniu OpenWRT to możemy od razu zapomnieć bo dostajemy go tylko w dzierżawę a nie na własność

I druga rzecz - Czy da się go ustawić na bridge bo jak tu czytam to nawet z tym są problemy.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

@M_Scofield  Ewidentnie widać, że jesteś młodym, niedoświadczonym człowiekiem. Zapewne dopiero stawiasz pierwsze kroki, jeżeli chodzi o internet. Na wszystkie Twoje pytania znajdziesz odpowiedzi -wystarczy użyć lupki. Oczywiście powodzenia w odkrywaniu technologii. Trzymamy kciuki! 

• 8676
  • 35094
  • 293

@M_Scofieldnapisał(-a)

@j131 

Właśnie - odnośnie tego nieszczęsnego funboxa: Czy ten złom ma jakiś zaawansowane opcje? Chodzi mi o dostęp przez Telnet / SSH no bo o wgraniu OpenWRT to możemy od razu zapomnieć bo dostajemy go tylko w dzierżawę a nie na własność

I druga rzecz - Czy da się go ustawić na bridge bo jak tu czytam to nawet z tym są problemy.

Nie wiem co ci się nie podoba w Funboxie skoro go na oczy nie widziałeś. Nie uważam żeby był nieszczęsny, wręcz przeciwnie dokładnie to co jest przewidziane w umowie wykonuje adekwatnie. Z pewnością nie jest to "złom", choć oczywiście nie jest to też sprzęt "z górnej półki". Dla 99,99% klientów spełnia swoje zadanie.

Skonkretyzuj o jakie zaawansowane opcje ci chodzi, to odpowiem czy i który co ma.

Generalnie konfiguruje się to przez portal www albo przez dedykowaną apkę na telefonie. Niektóre rzeczy można też skonfigurować z poziomu portalu klienta (Mój Orange).

Oczywiście żadnych modyfikacji oprogramowania ani sprzętu wynajmowanego nie wolno robić.

Trybu mostu w ofercie dla klientów indywidualnych nie ma.

• 37
  • 108
  • 0

Trochę nie do końca rozumiem motyw ze switchem, czyli co? do ONT podpinam switcha i z tego switcha leci 2x RJ45 do ubiquiti Pytam bo dostałem UCG fiber i fajny ale właśnie chciałbym zestawić dual stack, jeśli to ma być tak jak myślę to jak to ma działać, ten switch jakiś zarządzalny musi być, żeby VLANy przepuszczał?

• 8676
  • 35094
  • 293

Wręcz przeciwnie. Zwykły wystarczy. BTW to nie byłoby w ogóle potrzebne, gdyby obie sesje pppoe dało się na tym ruterze zestawić na tym samym interfejsie, czyli tym z vlan 35. Tak byłoby nawet lepiej,  bo nie byłby to żaden failover tylko równoprawne połączenie ipv6. Niestety nie mam tego rutera, więc nie mam jak sprawdzić, ale zapewniam że taka konfiguracja łącza jest możliwa i stabilna. 

• 37
  • 108
  • 0

No właśnie chodzi o to, że się nie da - co prawda pod spodem jest zmodyfikowany debian więc może z CLI dałoby radę to odpalić ale coś czuję, że gdyby się dało ktoś by już na to wpadł.po za IPV6 reszta w porównaniu to tak jakby przesiąść się z konia do samochodu 😉

• 8676
  • 35094
  • 293

Skoro pod spodem jest Debian, to kto wie. Mam to skonfigurowane na Ubuntu. Wszystko na jednym porcie. Ale zaczynałem eksperymenty właśnie ze swichem (miałem sesję ipv4 na Funboxie a sesję ipv6 na swoim sprzęcie, mogłem eksperymentować nie odcinając nikogo od sieci). Wiele zależy jednak od tego, co tam realizuje poszczególne funkcje. Samo nawiązanie dwóch sesji pppoe na jednym interfejsie to nie powinien być żaden problem (nie ma przeciwwskazań po stronie operatora, a szybkość przycinana jest łącznie dla całego vlan 35), ale już jak to zrobić, tzn. jakich konkretnie opcji ma użyć ppd+rp-pppoe (czy może w tym ruterze jeszcze jakiś demon tym zarządza) to trudno zgadnąć. Przy ipv6 dochodzi dodatkowo obsługa PD, której natywny ppd linuxa po prostu nie miał. Trzeba sobie radzić rozwiązaniami uzupełniającymi. Rozwiązanie ze swichem i dwoma portami WAN jest trochę wiązaniem buta dżdżownicą, ale powinno działać, pod warunkiem że nie będzie się mieszać ustawieniami prio na egress. Idealnie pakiety podtrzymujące sesję (LCP) wymieniane są z prio 5 lub 6, telewizja (inny vlan) z prio 4, ale reszta powinna trzymać się zera. Możesz też rozważyć konfigurację z DSLite, ale wtedy pamiętaj o niestandardowym MTU, i jednej magicznej i nieudokumentowanej opcji koniecznej do zestawiania tunelu ("encaplimit none").

BTW, ważne jest żeby na własnym sprzęcie NIE konfigurować interfejsu na vlan 835: on przeszkadza a nie pomaga (to tak na marginesie).

• 37
  • 108
  • 0

Wiem o czym piszesz, ja miałem wszystko skonfigurowane na mikrotiku łącznie z dual stack IPV4 + IPV6 na jednym porcie ale, że miałem opcję otrzymania UCG fiber to wziąłem, ładny, prosty w konfiguracji tylko programowo nie da się zestawić dwóch sesji na jednym porcie, przez GUI po prostu przy dodawaniu drugiej (w moim wypadku trzeciej) 😉 sesji PPPoE ten port jest wyszarzony i pojawia się dymek, że na tym porcie PPPoE już jest zestawione. Dodam też, że przy tworzeniu sesji PPPoE na UCG fiber jest checkbox IPV6 i wówczas można konfigurować dodatkowe opcje typu SLAAC czy Prefix Delegation z podaniem długości prefixu więc gdyby tak orange zestawiło IPV4 i IPV6 na jednym loginie to podejrzewam, że konfiguracja byłaby trywialna.

Jako ciekawostkę dodam, że albo orange albo mój ISP, na infrastrukturze, którego świadczona jest usługa orange mają to jakoś dziwnie pokonfigurowane bo mam 600 Mbps usługi (w praktyce ok 620 Mbps) a jak miałem dual stack odpalone na mikrotiku to speedtest wyciągał 800 Mbps z kawałkiem raz nawet widziałem 900 Mbps.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 38
  • 0

Potwierdzam, że kiedy mamy sytuację z normalnym dual stackiem na jednej sesji PPPoE to UniFi radzi sobie z tym bez problemu (przetestowane w rodzinie u wrocławskiego FineMEDIA - a i tak mają CGNAT 😀).

Jeśli komuś wystarczy DS-Lite i ma wjazd do early access (wystarczy się zapisać za darmo) to można zobaczyć co ugotowali w wersji 10.0.x. Wersja nie jest idealna, ma sporo niedociągnięć, ale coś się szykuje 😉

Niestety już po krótkich testach widzę, że zmienił mi się prefiks IPv6. Liczyłem, że Orange nie robi takich głupot. Na szczęście mam równolegle rozgłoszone ULA, więc boli trochę mniej.

@xxczaki dzięki za inspirację, sam przetestowałem i działa. Trochę za dużo komplikowania jak na moje potrzeby (DS-Lite wystarczy), ale super, że przy utrudnieniach i uporze Ubiquiti da się to obejść.