Nie można wyświetlić tego widżeta.

Karta sim do internetu służąca jako backup przestaje działać - oferta Love Mini

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 105
  • 342
  • 3

Od kilku lat ponad 10 korzystam z pakietu mini Love. Jeden z numerów do smartfona. Drugi jest wpięty jako awaryjne łącze w Routerze ze światłowodem AcerPredator 5G. Od grudnia okazało się ze Internet w ogóle nie działa. Na początku stycznia zadzwoniłem na infolinie co się dzieje. Pani w końcu spytała jaki ma pan router i po chwili zadziałał, ale tylko na dwa dni. Ta linia jest obciążana tylko jak odłączają światłowód podczas awarii itp..
I znowu po próbie logowania się do sieci jest karta odrzucana. A ja za ten numer place choć jest niefunkcjonalny?
Mam inne zajęcia niż dzwonienie do operatora, dwa razy w tygodniu, lub częściej, tym bardziej ze to jest dodatkowo płatne. o co chodzi. Ktoś się orientuje

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

• 105
  • 342
  • 3

Dziękuję za dobre chęci. Router ma 2 lata, i w chwili kupienia był jednym z najlepszych na rynku. Karta działała długo w tablecie. i nie rozłączała się. i nie miała problemów z polaczeniem do sieci. Router od początku działał z karta innej korporacji telekomunikacyjnej, z które po zakończeniu umowy zrezygnowałem, bo uważałem ze Orange mi wystarczy. Myliłem się. Francja wiele traci ostatnio w moich oczach. Myślałem ze to jakaś awaria po stronie operatora, bo to jednoznacznie jego wina. Potrzebowałem wsparcia w określeniu jak rozmawiać z operatorem, by to się już nie powtarzało. Od lat wiem ze trzeba zrezygnować z tego pakietu i pozostać przy jednym numerze. Trzeba poczekać na koniec umowy i pożegnać jeden z nieczynnych numerów.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 ODPOW. 9

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7089
  • 29047
  • 230

@marchello999napisał(-a)

...

tym bardziej ze to jest dodatkowo płatne

...

Ale co jest płatne? Infolinia nie jest płatna.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 1176
  • 4842
  • 22

Dla jasności. Chodzi o to, że router ( jakiś Asus) odrzuca kartę SIM + jest problem ze światłowodem? Odnośnie samego światłowodu, czy problem występuje z Funboxem?

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1315
  • 3189
  • 31

@marchello999  najpierw napisz co masz za usługę Orange Love Mini LTE? Tutaj światłowód nie ma nic wspólnego z LTE.

A następnie napisz o co chcesz zapytać 

• 2192
  • 6352
  • 206

1. Sprawdź czy masz poprawnie ustawioną strefę domową.
2. Sprawdź wykorzystanie internetu w mój orange - może coś jest mimo wszystko połączone z internetem i przy złej strefie masz tylko 50/100GB.
3. Profilaktycznie wymień sim w salonie może jest jeszcze 3G ?

• 105
  • 342
  • 3

Światłowód mam innej firmy. I cały czas idealnie działa. Czasmi ma kilkugodzinne przerwy to sieć państwowa. Karta działała bez problemu w tablecie w tym domu. Teraz jest w routerze i też działa,  potem przerwa, po telefonie do operatora działała i znowu nie działa. Gdy klikammpolacz nie łączy. A nie chce mi się walczyć z debilizm AI i marnować czas na dyskusje z operatorem. Pytam się co to może być. I tyle. 

• 7089
  • 29047
  • 230

@marchello999
Nie mam pojęcia co to może być, ale może być cokolwiek: od szwankującego gniazda w ruterze, po przeciążenie BTSa. Objawy raczej nietypowe, osobiście takich nigdy nie obserwowałem.
Na twoim miejscu na wszelki wypadek może wymieniłbym kartę SIM, może zmienił kartę w ruterze na kartę innego operatora (dla testu), ale generalnie przede wszystkim rozejrzałbym się za dostawcą internetu który ma stabilniejsze łącze - tego typu przerwy na światłowodzie nie są czymś normalnym.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20349
  • 58778
  • 799

@marchello999 proponuję sprawdzić, czy karta SIM obsługuje LTE. Być może jeszcze masz stary model karty SIM i można ją bezpłatnie wymienić w salonie.

Warto też zrobić test krzyżowy i sprawdzić, jak karta SIM z routera działa na innym urządzeniu, a do routera włożyć inną kartę SIM i sprawdzić działanie routera. Może karta SIM uległa uszkodzeniu, to wtedy przysługuje bezpłatna wymiana, albo router szwankuje. Jeżeli router nie był wymieniany tyle czasu, co masz abonament w Orange, to być może nadszedł czas na wymianę na nowszy model, np. obsługujący agregację pasm. 

• 105
  • 342
  • 3

Dziękuję za dobre chęci. Router ma 2 lata, i w chwili kupienia był jednym z najlepszych na rynku. Karta działała długo w tablecie. i nie rozłączała się. i nie miała problemów z polaczeniem do sieci. Router od początku działał z karta innej korporacji telekomunikacyjnej, z które po zakończeniu umowy zrezygnowałem, bo uważałem ze Orange mi wystarczy. Myliłem się. Francja wiele traci ostatnio w moich oczach. Myślałem ze to jakaś awaria po stronie operatora, bo to jednoznacznie jego wina. Potrzebowałem wsparcia w określeniu jak rozmawiać z operatorem, by to się już nie powtarzało. Od lat wiem ze trzeba zrezygnować z tego pakietu i pozostać przy jednym numerze. Trzeba poczekać na koniec umowy i pożegnać jeden z nieczynnych numerów.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20349
  • 58778
  • 799

@marchello999 nie jest to duży koszt, może sprawdzisz jeszcze działanie karty SIM w ofercie na kartkę, czy też będzie rozłączać. Może konfiguracja routera nie odpowiada dla połączeń Orange. Inna sprawa, to może Orange zabezpieczać, bo router jeśli działa tylko jako awaryjny, to przesyła małe pakiety danych, najczęściej w wykazie wydać wtedy kilku kB transmisji danych. Podejrzewam, że Orange ma mechanizm, aby takie małe pakiety po dłuższym czasie blokować i pewnie z tego powodu może być rozłączenie.

Sprawdziłby jeszcze ustawienie APN, najprościej jak się da. U siebie w routerze ustawiam tylko nazwę APN, APN: internet, protokół APN: IPv4, reszta pól pusta.