Internet od Orange w dwóch wariantach: FTTH (światłowód) i HFC ("światłowodowy")

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1374
  • 3427
  • 31

Internet od Orange w dwóch wariantach FTTH (światłowód) i HFC ("światłowodowy")

@mily___napisał(-a)

@szewolnapisał(-a)

T-Mobile nie ma swoich sieci, uzależniony jest od "hurtowników".

Ogólnie modernizacja kablówek lat 90-tych (w tym exUPC, czyli PŚO) idzie powoli, bo tez nie wszędzie się opłaca. No i ważniejsze jest łatanie białych plam (finansowanie UE). Więc jeszcze trochę czasu minie. 

T-Mobile jest zainteresowane kupnem Fiberhosta i INEI więc zobaczymy co to będzie 🙂

prędzej OPL się połączy z T-M  🤣

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3099
  • 11673
  • 71

@maciejnet tak tylko takich miejsc w miastach gdzie jeszcze nikt nie wszedł to szukać ze świecą. Pozostały tylko wysoce problematyczne pojedyncze bloki gdzie nie opłaca się już do tego wracać. Część tych bloków pozostała białymi plamami na samo życzenie mieszkańców. Ile ja się natłumaczyłem ludziom że teraz firma robi i to za darmo to brać i nie pytać czy mi trzeba czy nie bo za kilka lat jak inwestycja się zakończy nikt do Was już nie wróci. Ale tylko sobie język strzępiłem. 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 136
  • 537
  • 1

@PARANOJAnapisał(-a)

@mily___napisał(-a)

@szewolnapisał(-a)

T-Mobile nie ma swoich sieci, uzależniony jest od "hurtowników".

Ogólnie modernizacja kablówek lat 90-tych (w tym exUPC, czyli PŚO) idzie powoli, bo tez nie wszędzie się opłaca. No i ważniejsze jest łatanie białych plam (finansowanie UE). Więc jeszcze trochę czasu minie. 

T-Mobile jest zainteresowane kupnem Fiberhosta i INEI więc zobaczymy co to będzie 🙂

prędzej OPL się połączy z T-M  🤣

T-Mobile złożył wiążącą ofertę zakupu

https://www.telko.in/rzeczpospolita-t-mobile-w-grze-o-fiberhost

• 3099
  • 11673
  • 71

To rychło w czas się obudzili jak Nokia w smartfonach 😄

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 227
  • 1039
  • 4

W zasadzie to zmierzamy w kierunku, gdzie operatorzy coraz bardziej będą udostępniali sobie sieci, bez niepotrzebnego dublowania. To już nie te czasy, gdy w bloku było trzech operatorów kablowych i każdy ciągnął swoje kable (era "miedziaków"). Już teraz można zaobserwować, że operatorom nie zawsze opłaca się ciągnąć swój światłowód do mniejszych blokowisk, w których już działa konkurent, i oferuje sprzedaż hurtową. 

Fioletowi po przejęciu UPC, wrzucili kable po UPC w spółkę PŚO z myślą stworzenia operatora hurtowego. Szef spółki PŚO w jednym z wywiadów stwierdził, że teraz "nowe zasięgi FTTH są ważniejsze niż modernizacja sieci HFC". Może m.in. dlatego Orange już tak bardzo nie trzyma się światłowodu na łączach konkurencji 🙂

• 3099
  • 11673
  • 71

@szewol i tu Cię zaskoczę. Właśnie na sieci miedzianej bylo mniej kabli w blokach bo był TPSA i długo, dlugo nic. Gdzieś w latach 90-tych nieśmiało zaczęły pojawiać się kablówki i np Netia. A dziś? Wchodzę do bloku z prezesem spółdzielni a on mi pokazuje napchany 6 kablami szacht i mówi " nie wiem czy jeszcze się tu zmieścicie ale próbujcie bo zgody na jakieś koryta po ścianach nie wydam.