Internet od Orange w dwóch wariantach: FTTH (światłowód) i HFC ("światłowodowy")

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 125
  • 476
  • 1

Internet od Orange w dwóch wariantach FTTH (światłowód) i HFC ("światłowodowy")

Serio? W sumie po nich wszystkiego się można spodziewać… A masz opcję 8Gbps dostępna?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 206
  • 940
  • 4

O! Tydzień temu była. Dziś już nie 😁

Mają namieszane w tym PŚO. Pobawiłem się adresami, i tam gdzie mają sieci exUPC, nawet jeśli mają od dawna pociągnięty światłowód (jak u mnie), na stronie fioletowych nadal świadczą HFC. Chyba, ze to jakieś błędy na ich stronie. Ale klientów konkurencji (np. magentowych) wpuszczają na światełko. 

Czuje, że będzie zabawnie z tymi technologiami.

• 125
  • 476
  • 1

Oj mają namieszane. Często np domy są jako bloki 😆

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1371
  • 3413
  • 31

@Glutnapisał(-a)

Jest to niewątpliwie odpowiedź Orange na fakt, że nie wszędzie jest dostępny światłowód, a ADSL jest wyłączane. Brawo 👏

nie wiem po co te bravo? na takich lokalizacjach tych xdsl jest tyle co kot napłakał.
a najbardziej śmieszne jest to ze w orange nazywają hfc internetem światłowodowym. większej hipokryzji już dawno nie widziałem

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2073
  • 8968
  • 71

@PARANOJA  zgadza się, że nie powinni tak nazywać, ale zawsze to jakiś wybór, tam gdzie nie ma FTTH.

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 30
  • 0

@Glutnapisał(-a)

@PARANOJA  zgadza się, że nie powinni tak nazywać

A nazwali kurcze. Mi też się to nie podoba. Taki niby światłowód ale .. po kabelku a nie światłowodzie.

• 125
  • 476
  • 1

przynajmniej przy zamawianiu jest podana informacja że to HFC, nie to co u konkurencji.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 412
  • 1926
  • 39

@szewolnapisał(-a)

Też pamiętam "walkę z mitami". 🤗

Dlatego zaskoczyło mnie, ze wchodzą w HFC, gdy walczyli z tym, że mają "prawdziwy światłowód". Ale pewnie taki w tym cel, by oferta Orange była szerzej dostępna na łączach konkurencji. Polski Światłowód Otwarty (czyli exUPC przejęte przez fioletowych) mają sporą sieć, jednak wciąż przodują "miedziaki". I szkoda czasu na tracenie klientów na blokowiskach, a docelowo PŚO i tak zmodernizuje sieci do światłowodu.

dobra przypominajka. dokładnie o tym samym pomyślałem 🤣

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16086
  • 66794
  • 862

Internet od Orange w dwóch wariantach: FTTH (światłowód) i HFC ("światłowodowy")

@szewol  daje to jakąś alternatywę w przypadku braku zgody administracji na ciągnięcie przewodów w budynku.

Pytan jednak jest wiele.

Czy będzie to tak samo traktowane jako nakładka i ostatnia mila jak w przypadku dawnej opcji po koncenrtyku? Jakie będą urządzenia? Jakie max przepustowości? Jaka diagnostyka uszkodzeń? Jakie wymogi co do sieci w mieszkaniu? Zasilanie?? Kto konserwuje kable koncentryczne należące przecież do administracji budynku? Kto ewentualnie je wymienia?

No, ciekawe ...

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3089
  • 11621
  • 71

@agat13 Jeśli to jest sieć wewnętrzna ktorej nie kładł operator to odpowiada za nią zarządca budynku, wspólnota, właściciel. 

Orange od początku wykorzystywał te kable dając konwertery optyczno-elektryczne tylko nie wszędzie chcieli to robić z uwagi na kwestie techniczne bo na to trzeba mieć fizyczne miejsce i zasilanie no i dodatowe urządzenia a polityka była żeby tego robić jak najmniej. A trudno wsadzić 10 konwerterów do wąskiego pionu na klatce schodowej. Netia wykorzystuje np skrętkę na ostatnim odcinku w budynkach które mają takie okablowanie bo to jest tańsze i prostsze. Orange teraz tylko przyjmuje to rozwiązanie oficjalnie do swojej oferty ale to nie jest jakaś nowość.