Też nie wiem
kiedyś to był po prostu poprowadzony kabel telefoniczny do domu i działał. Jak ktoś nie płacił za rachunek to odcinali na centrali
do internetu był login i hasło ppp po wcześniejszym wdzwonieniu się modemem na 0202122. Rachunki były naliczane jak za połączenie lokalne.
A tak na serio, co mnie osobiście wkurza. Od Orange powinniśmy dostawać ustrojstwo, które po skonfigurowaniu (nie obchodzi mnie jak) dostarcza mi stos na warstwie trzeciej ISO/OSI i resztę konfiguruję sobie sam jak chcę. I tak było z IPv4 jak się Neostrada zaczynała. Przestało tak być bo wolnych adresów brakło. No to jest IPv6, tyle że wykastrowany ze swoich możliwości tylko dlatego, że dostarczane ustrojstwo ma już w pakiecie router i firewall, bez możliwości wyłączenia i zastąpienia swoim.
@nkg753 można FunBox 3.0 zastąpić, kwestia załatwienia w Orange ONT, wtedy jak masz ekstra wymagania to spełnisz je na własnym routerze.
Można, ale IPv6 nie działa. Przynajmniej tak piszą w innych wątkach na tym forum. Jeszcze nie znalazłem gościa, który by napisał, że zadziałał mu dual stack na własnym routerze.
Ja byłem w niebo wzięty jak się dowiedziałem że oto dadzą mi za darmo modem z wifi 5GHZ nie będę musiał nic konfigurować podłącze i będzie działać......taaaa jak ktoś nie robi nic poza scrolowaniem FB to faktycznie działa problem w tym jak zaczynasz oczekiwać pełnej prędkości gdzieś poza speedtestem do serwerów orange
@nkg753 jak szkielet sieci będzie na IPV6 to wszystko będzie działać, mam innego dostawcę netu i IPV6 mam zablokowane, zresztą i tak nie działa w 100% jak powinno, maglowany jest temat IPV6 ale zrozumcie, nikt działającego sprzętu z IPV4 ot tak nie wymieni w sieci, to koszty są, chcecie IPV6 w pełni używalnego to trzeba za granicę sę wybrać, choć tam też IPV6 nie jest w 100% standardem.
Mam ten internet od miesiąca w ipv4/ipv6 można się pobawić mnie najbardziej wkurza to że nic bardziej wymagającego nie działa bez konfiguracji . a 300 mam widoczne tylko na umowie..... jak oglądam kanały live przez iple to prędkość potrafi spaść na chwile nawet do 2mb/s
@_Artek_ to że masz szybkie łącze... nie oznacza że wszędzie będzie szybko, są obciążone serwery w sieci i tam zawsze jest wolno, obadaj na serwerach Microsoft czy innych znanych ![]()
u poprzedniego dostawcy na internecie 120/20 miałem płynne 4k jak nikt nie korzystał z neta a tu z hd czasem jest problem bo leci to przez jakieś rosyjskie serwery.......
Po zmianie na ipv6 póki co działa..... jak zgłoszę to "boje się" że wyślą do mnie magika technika który nic nie zrobi a ja zapłacę 150zł za wizytę .